Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA, ilustracija) -
Rusija namjerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o pripremi "prljave bombe" od strane Kijeva, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona (Lojdom) Ostinom, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, prije svega u UN u Njujorku. Danas će naši predstavnici to raditi u nadi da će se zainteresovano i stručno razgovarati o problemima kojih ćemo se dotaći - rekao je Lavrov odgovarajući na zahtjev za komentar na saopštenja o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu "prljave bombe".

Lavrov je dodao da Rusija još nema informacije da će IAEA poslati svoje stručnjake u Ukrajinu nakon izjava Moskve da Kijev priprema "prljavu bombu".

- Što se tiče izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtjev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtjev biti razmotren. Znamo kako ukrajinske kolege vole da iskrivljuju činjenice. Inače, u istoj izjavi Kuleba je, rekavši da je IAEA navodno već pristala da pošalje stručnjake, rekao da, za razliku od Rusije, Ukrajina radi transparentno i nema šta da krije. Najblaže rečeno, ne baš jasan prikaz istorije bolesti i činjenica - dodao je Lavrov.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe "prljave bombe" od strane Kijeva.

O prehrambenim sporazumima

Rusija poziva na aktivniji rad sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi se realizovala ideja paketnog sporazuma i ukrajinsko žito otišlo u najsiromašnije zemlje, izjavio je Lavrov.

- Primaoci ukrajinskog žita po takozvanom paket aranžmanu, potpisanom 22. jula u Istanbulu, su zemlje koje nisu među najsiromašnijim, najsiromašnije zemlje dobijaju samo mali udeo koji izlazi iz luka u Crnom moru. Više od polovine ukrajinskog žita odlazi u zemlje Evropske unije, o tome postoji statistika UN. Pozvali smo naše kolege da aktivnije sarađuju sa generalnim sekretarom UN kako bi se ostvarila prvobitna zamisao ​paket aranžmana, dogovora koji je htio da usmjeri na pomoć najsiromašnijim zemljama - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Brahimom Tahom.

Lavrov je dodao da je tokom sastanka skrenuo pažnju na to kako zapadne sankcije ometaju isporuke ruskog žita i đubriva u zemlje Organizacije islamske saradnje.

U Istanbulu su 22. jula bili potpisani sporazumi o rješavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svjetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da dio sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše. Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

Putin je, međutim, početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umjesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.