Sergej Lavrov (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršava, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da će Rusija učiniti sve da zaštiti saveznike u ODKB od potencijalnih prijetnji, uključujući angažovanje svoje baze na granici Tadžikistana i Avganistana.

- Učinićemo sve, što između ostalog obuhvata angažovanje naše vojne baze na granici Tadžikistana i Avganistana, da bismo spriječili bilo kakve pokušaje agresije prema našim saveznicima - rekao je Lavrov tokom posjete Laosu.

Kako je dodao, Rusija pomno prati situaciju u Avganistanu. On je rekao i da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ovih dana telefonom razgovarao sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana, a u kontaktu je i sa liderima drugih centralnoazijskih država.

- Obaveze u okviru ODKB ostaju na snazi u potpunosti - dodao je ministar.

Predstavnici Sekretarijata ODKB su juče posjetili dio granice kako bi procijenili situaciju i izvijestiće Stalni savjet organizacije.

Podsjetimo, u Avganistanu traju sukobi vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan dio teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Nestabilnost u zemlji je u porastu posebno s obzirom na to da je Vašington obećao da će do 11. septembra povući sve svoje vojnike.

Vašington i talibani su prošle godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum u posljednjih 18 godina koji predviđa povlačenje stranih snaga, razmjenu zarobljenika i početak dijaloga između snaga u Avganistanu.