Sergej Lavrov (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje pokušavaju da mobilišu sve druge države pod svoje okrilje koristeći situaciju u Ukrajini kao izgovor.

Lavrov je tokom posjete Saudijskoj Arabiji istakao da aktuelni procesi predstavljaju prekretnicu u svijetu, prenosi Sputnik.

- U toku je formiranje multipolarnog svijeta, a naše zapadne kolege koje žele da zadrže i prošire dominaciju, pokušavaju da spriječe ove procese - rekao je ruski diplomata tokom sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Ibrahimom Tahom.

Lavrov je istakao da ova situacija odražava duboko ukorijenjene probleme u Evropi, prije svega u vezi sa "odbijanjem zemalja NATO da ispune obećanje dato Sovjetskom Savezu da se neće širiti na istok".

Ruski ministar spoljnih poslova je ocijenio kao izbalansiran i objektivan stav Organizacije islamske saradnje, kao i Lige arapskih država i Savjeta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva, u vezi sa onim što se dešava.

- Nadam se da će i naši zapadni partneri u nekoj fazi shvatiti potrebu da se sagledaju svjetski problemi, dogovore načini njihovog rješavanja, ne na osnovu diktata, već na osnovu principa Povelje UN, prije svega principa koji podrazumijeva poštovanje suverene ravnopravnosti država - izjavio je Lavrov.

On je dodao da je ruska strana spremna za takav dijalog, ali "isključivo na ravnopravnoj osnovi i uzajamnom poštovanju".

Šef ruske diplomatije je u ponedjeljak započeo radnu posjetu zemljama Persijskog zaliva, a najprije je otišao u Bahrein, dok je juče stigao u Rijad.