Timoti Les (arhivska fotografija) - Foto: RTS
Istraživač na Kembridž univerzitetu Timoti Les ocijenio je da će BiH ostati u stanju akutne krize dok god je na snazi "Inckov zakon" o negiranju genocida.

Les je naglasio da taj zakon nije glavni izvor nove krize u BiH, iako je bio okidač za nju.

On smatra da postoje dva glavna razloga zbog kojih srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužuju da "razbija BiH", iako on samo želi da se poštuju Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

- Jedan je da ne vjeruju kada Dodik kaže da samo želi vaspostavljanje dejtonskog rješenja. Drugi razlog je što vjeruju da su Srbi iskreni u težnji da se revidiraju postojeći politički aranžmani, ali naprosto ne vjeruju da je to moguće, a da se ne izazove silovit odgovor Bošnjaka. Tu su i pitanja reputacije i ugleda u očuvanju političkih aranžmana koje je Zapad uspostavio - rekao je Les za Sputnjik.

Upitan mogu li sankcije išta da promjene u BiH, Les je rekao da ne vidi mnogo naznaka da će takve sankcije biti uvedene i da je važno što postoji međunarodni otpor njihovoj primjeni.

Govoreći o situaciji na Kosmetu, Les je rekao da Priština više nema međunarodnu podršku za svoje akcije.

- Kosovo nema podršku EU, SAD ili Rusije koje ne žele novi sukob na Balkanu. To postavlja čvrsta ograničenja Prištini u tome koliko daleko može da gura svoju politiku - smatra Les.

On je rekao da ne vjeruje da Kosovo može zauvijek da ostane u neriješenom statusu, ali i da ne misli da će njegov status da se rješava silom.

- U ovom trenutku prepreka za rješavanje tog spora jeste što Priština nema ništa da ponudi Srbiji što bi, bar iz ugla Beograda, moglo da bude kompenzacija za gubitak Kosova i Metohije. Niti su SAD i EU voljne da daju kompenzaciju Srbiji u vidu Republike Srpske, bilo iz razloga ideologije, bilo iz straha da ne izazovu novi sukob u BiH - naveo je Les.

On je naglasio da je svjestan da je to kontroverzna izjava, ali da, šta god ko mislio o tome i ko je u pravu, a ko nije kad otvara pitanje granica na Balkanu, posebno u BiH, "neizbježna realnost je da se bez toga ne može riješiti pitanje Kosova i Metohije".

Na pitanje da li ima u vidu neku vrstu međunarodne konferencije, Les je rekao da misli da će se tako svakako završiti ova faza balkanske politike, ali da do toga "ima još mnogo koraka".