LG napravio prekretnicu u razvoju komunikacione tehnologije 6G

Iako je 5G znatno brži od LTE tehnologije koju je zamijenio, mnogi dijelovi Zemlje još uvijek čekaju na uvođenje 5G tehnologije. Uprkos tome što je ta tehnologija relativno nova, LG već radi na sljedećoj generaciji tehnologije mobilne komunikacije 6G.

Dok mnogi tek sada počinju da koriste prednosti 5G pametnih telefona i komunikacione tehnologije, LG Electronics je najavio da je uspješno demonstrirao prenos i prijem podataka od 6G teraherca na udaljenosti od 100 metara.

Istraživači kompanije LG uspjeli su da prenesu podatke na udaljenosti od 100 metara u okruženju na otvorenom uz pomoć kompanije Fraunhofer-Gesellschaft. To je postignuto 13. avgusta kada su preneseni podaci između Instituta Fraunhofer Heinrich Hertz i Berlinskog tehnološkog instituta u Nemačkoj.   Postoje značajne prepreke koje bi trebalo prevazići u razvoju 6G-a, kada je u pitanju prenos podataka na velike udaljenosti. LG kaže da 6G terahertz tehnologija ima kratak domet sa značajnim gubitkom energije tokom prenosa i prijema između antena. Taj gubitak snage biće jedan od najvećih izazova u razvoju tehnologije. Zbog toga će morati da se radi na razvoju pojačavanja snage za generisanje stabilnog signala na ultraširokopojasnim frekvencijama.

Za sada, LG je stvorio pojačalo snage koje generiše stabilan izlaz signala do 15 dBm na frekvenciji između 155 i 175 gigaherca. Istraživači su takođe pokazali tehnologiju adaptivnog oblikovanja snopa koja može da promijeni smjer signala pri promjeni položaja kanala i prijemnika. LG je takođe razvio i mogućnost kombinovanja snage više pojačala zbog prenosa podataka na određene antene.