Lideri SDA, Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović danas su uspjeli dogovoriti formiranje vlasti na nivou BiH.


U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou bh. institucija. Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.


Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora. On je rekao da se nada kako će danas svako staviti na dokument ono što se izbalansiralo na pregovorima.


Nije želio govoriti o podjeli resora otkrivajući kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika što je manje od očekivanog dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Savjetu ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.


– Nadam se da je pregovarački proces oko Savjeta ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Savjeta ministara BiH – rekao je Čović.


Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici.


– HDZ je djelimično zadovoljan. Dobili smo finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu kompromisa – kazao je Čović.


Izvor Srpska cafe