Linta: Cilj zabrane javne upotrebe ćirilice protjerivanje preostalih Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je odluka Gradskog vijeća Vukovara da ne dozvoli Srbima javnu upotrebu ćirilice nastavak višegodišnje otvorene proustaške politike čime se podstiču tenzije s ciljem protjerivnja preostalih Srba iz tog grada.

Linta je naveo da je ovu srbomrzačku odluku Gradsko vijeće Vukovara donijelo na prijedlog jednog od vođa proustaških snaga Ivana Penave koji obavlja funkciju gradonačelnika Vukovara, a nedavno je postao i predsjednik proustaške stranke Domovinski pokret.

"Penava i proustaške snage šire mržnju i podjele i podstiču tenzije s ciljem protjerivanja preostalih Srba iz Vukovara", smatra Linta.

On je naglasio da je stoga važno stalno ponavljati istinu da je glavni krivac za rat u Vukovaru proustaški režim Franje Tuđmana, kao i da još niko nije kažnjen za ubistvo najmanje 120 srpskih civila prije ratnih sukoba, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je podsjetio da su odbornici HDZ-a 2009. godine donijeli taktičku odluku o uvođenju dvojezičnosti na području Vukovara samo zato jer je Hrvatska tada vodila pregovore o članstvu u EU, a da je HDZ pokazao svoje pravo lice čim je Hrvatska 2013. godine primljena u EU organizujući proteste tokom kojih su skidane i razbijane dvojezične ćirilično-latinične table sa zgrada državnih i lokalnih institucija u Vukovaru, kao i na krajiškom području.

"Konačno, odbornici HDZ-a su novembra 2013. godine donijeli anitevropsku, neustavnu i nezakonitu odluku da protjeraju srpski jezik i ćirilicu iz Vukovara, odnosno odlučeno je da jedni zvanični jezik bude hrvatski, a jedino zvanično pismo – latinica. Stanje suspenzije hrvatskog ustava i zakona, kao i evropskih vrijednosti, u Vukovaru traje punih osam godina", zaključio je Linta.