Miodrag Linta - Foto: TANJUG
Rušenje spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru je smišljena akcija da bi se zatrli tragovi viševjekovnog postojanja srpskog naroda u tom gradu u Hrvatskoj, smatra predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je ukazao da je ovo treći vandalski incident na istoj lokaciji u prethodna tri mjeseca i pozvao Predstavništvo Evropske komisije u Zagrebu da najoštrije osudi taj bezumni čin i traži od hrvatske Vlade da nadležni organi u što kraćem roku pronađu i adekvatno kazne organizatore i počinioce u sva tri slučaja.

- Pored toga, Predstavništvo Evropske komisije u Zagrebu treba da pošalje jasnu poruku da Hrvatska ima obavezu da obezbijedi potrebna sredstva za sanaciju odnosno obnovu porušenih spomenika - rekao je Linta.

Linta je ukazao da je srpsko groblje u Vukovaru staro više od 200 godina i jedan od najstarijih dokaza postojanja srpskog naroda u gradu Vukovaru.

- Imena preminulih većinom su bila ispisana na ćirilici. Pošto su uništeni veoma teški spomenici opravdano je pretpostaviti da to nije moglo da učini jedno lice - naveo je Linta, ocijenivši da su spomenici porušeni s ciljem da se unese dodatni strah među preostale Srbe.

On je dodao da su u prvom vandalskom incidentu nepoznati počinioci demolirali nekoliko spomenika, dok je u drugom uništena ikona koja se nalazi na zavjetnom krstu u centru starog groblja, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Policija nije pronašla počiniice što jasno pokazuje da za Srbe ne važi zakon - rekao je Linta.

Za vrijeme božićnih praznika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru devastirano je 13 spomenika, o čemu je obavještena policija nakon čega je izvršen uviđaj, saopšteno je ranije iz Eparhije osječko poljske i baranjske.