Specijalista ginekologije i akušerstva dr Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović iz Univerzitetske bolnice Foča u banjalučkom Okružnom sudu negirali su krivicu za primanje mita.

Optužnica ih tereti da su 18. avgusta 2022. godine uzeli 500 KM mita od Danijela Vesića kako bi njegovu suprugu Jovanu porodili carskim rezom. Čančara terete da je primio 400 KM, a medicinsku sestru Sokolović da je primila 100 KM mita.

Sutradan ujutru, 19. avgusta Jovana Vesić je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju.


Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostrano fraktura lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.

Inače, umjesto Sokolović na porođaju Jovane Vesić je bila druga medicinska sestra, Biljana Kulić.

Protiv nje i Čančara, te specijaliste pedijatrije dr Vladimira Turuntaša istragu vodi Okružno javno tužiaštvo u Trebinju zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Vesić je optužem za davanje mita i on je ranije negirao krivicu

U optužnici protiv Čančara i Sokolović navodi se da su oboje pokušali da vrate novac.

-Dok je nekoliko članova porodice bilo u posjeti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao “meni pare ne znače ništa”, a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu “ne uznemirava ženu” i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabilježili mobilnim telefonom.