U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba vezova „Zlatne niti ćirilice“udruženja „Beo-etno vizija“ iz Beograda.


Tredeset pet vezova nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka kreacije su četvoročlanog društva iz Beograda, a izložbu u našem gradu organizovalo je Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje, povodom Dana slovenske pismenosti i krsne slave udruženja – svetih Ćirila i Metodija.


Vera Avlijaš iz udruženja „Beo etno vizija“ ističe da se još od 2012. godine bave danas rijetkom i zaboravljenom vještinom – vezom i zlatovezom, a inspiraciju nalaze „u srpskim manastirima, rukopisnim knjigama i ljepoti ćirilice“.


„Slova koja vidite su iz Miroslavljevog jevanđelja, Radoslavovog jevanđelja, Velikog dečanskog molitvenika i drugih kaligrafskih knjiga. Ljepota tih knjiga otvorila nam je jedan potpuno novi likovni svijet ćirilice, u koji smo svim srcem uplovili“, kaže Avlijaševa dodajući da je izložba već proputovala nekoliko zemlja, te da će je Trebinjci moći da pogledaju i u narednih desetak dana.


„Isustva su nam veoma pozitivna i ljudi zaista sa oduševljenjem gledaju ovaj spektaularni niz slova. To nam daje i nove ideje – šta nam je sljedeće na redu. A sljedeće će nam biti ‘Savinski bukvar’, čiji je reprint uradilo udruženje ‘Ćirilica’ iz Trebinja“, istakla je Avlijaševa.


Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić odavši priznanje Srpskom udruženju „Ćirilica“ što svojim radom i aktivnostima ukazuje na važnost njegovanja ćirilične tradicije u našem narodu.


„Grad Trebinje je svake godine bio podrška udruženju u obilježavanju ovog dana. Na taj način jasno smo pokazali stav prema ciljevima za koje se zalaže udruženje – a to je očuvanje ćirilice kao pisma koje je više od hiljadu godina u našoj tradiciji i ukazivanje na zajedničko nasljeđe svih slovenskih naroda“, kazao je Ćurić.


On je podsjetio da su u našem gradu i okolini sačuvani neki od najstarijih ćiriličnih natpisa Bosne i Hercegovine, koji predstavljuju pravo kulturno blago – kao što je ploča župana Grda iz 12. vijeka, koja se čuva u Muzeju Hercegovine.


Ćurić je izrazio zadovoljstvo što se i Trebinje ovom izložbom pridružilo slovenskom svijetu koji danas obilježava Dan slovenske pismenosti, a posebno – što to čini sa gostima iz Srbije.


„Na ovaj način još tješnje povezujemo dvije bratske republike i ukazujemo koji put treba slijediti kada je u pitanju odnos prema ovom danu“, poručio je Ćurić.


RT