Ljetna sezona u Crnoj Gori prevazišla očekivanja

Ljetna turistička sezona u Herceg Novom prevazišla je sva ranije projektovana očekivanja, iako je ostvaren manji turistički promet u odnosu na ukupan broj gostiju, rekao je predsjednik opštine Stevan Katić.

On je izjavio da u Herceg Novom trenutno boravi oko 34.000 registrovanih turista, kao i da je najviše gostiju iz Srbije i Republike Srpske, Federacije BiH, Poljske, Mađarske, djelimično iz Rusije.

Katić je naveo da je ljetnja sezona prevazišla sva očekivanja koja su projektovana u februaru i martu.

"Tada smo govorili da bismo bili zadovoljni kada bi sezona bila na nekih 50 odsto od 2019, a sada smo na nivou od oko 95 odsto. Očekujem da će i do kraja avgusta biti pozitivan trend iz 2019", naveo je Katić.

On je izrazio nadu da će se ljetnja turistička sezona biti produžena, jer su sve lokalne samouprave na primorju teško funkcionisale u prethodnom periodu.

Katić je ukazao da je potrošnja manja u odnosu na 2019. godinu, zbog strukture gostiju - manje ih je iz Rusije i skandinavskih zemalja, a bili su tradicionalni gosti Herceg Novog.

"Smanjena je platežna moć turista tako da imamo 20 odsto manji turistički promet nego 2019, a u odnosu na broj gostiju", objasnio je Katić i dodao da se već pripremaju za narednu turističku sezonu, a radi se i mnogo projekata za infrastrukturu.