U Ljubinju ponovo radi Parohijska biblioteka, gotovo osam decenija poslije spaljivanja na početku Drugog svjetskog rata.


Dijelom sačuvane stare, vrlo vrijedne knjige i novi naslovi, biće opet dostupni ljubiteljima izučavanja srpskog jezika i istoriografije.


Knjige koje su donedavno bile odložene na različim mjestima, smještene su u namjenski prostor biblioteke.


Pojedinačni, originalni primjerci, potiču iz šesnaestog vijeka ili ili kasnije, ili je riječ o fototipskim izdanjima.


U knjižnom fondu Biblioteke "Jovan Bovan", zastupljeni su primjerci iz svih perioda razvoja srpskog jezika.


- Tu je jedno neiscrpno more podataka, od samog izučavanja razvoja jezika, do izuzetno važnih podataka koji su zapisani na marginama starih knjiga. Jer, možda je neko mislio da pišući na margini uništava knjigu, međutim, danas je možda mnogo važnije šta je zapisano na marginama, nego što je sama knjiga i pruža podatke koji bi ostali nepoznati da nije zapisano na margini, kaže Saša Kojović, paroh ljubinjski.

Posebno mjesto zauzimaju Služavnik Jerolima Zagurovića, jedan od prvih štampanih na srpsko-slavenskom jeziku, iz 1580. godine, Jevanđelje iz 1789, igumana Stefana Vučetića, prva Biblija štampana na srpskom jeziku.


Paroh Kojović kaže da posjeduju i stare knjige, koje tek treba da budu obrađene i datovane. Parohijska biblioteka stradala je u požaru između dva svjetska rata, a početkom 1941. stradala je zajedno sa Srbima.


- Tada je stradalo mnogo starih knjiga, međutim, mještani su imali dosta ljubavi i osjećaja posebno za crkvene knjige, znali su koliko su važne matične knjige, i dosta knjiga je izneseno i na taj način sačuvano, dodaje paroh.
Na policama se trenutno nalazi više od hiljadu knjiga, pogodnih za jezička, teološka i istoriografska istraživanja, dijelom i beletristike.


Donatori su pojedinci i institucije iz Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva.


Uskoro bi trebalo da stigne poveći broj značajnih naslova, poklon Matice Srpske. Cio fundus do ljeta bi trebalo da bude dostupan za javnost.


Izvor: RTRS