Nakon što su, zbog neslaganja sa načelnikom, četiri odbornika DNS-a napustila skupštinsku većinu u Ljubinju, Opštinski odbor te stranke pokrenuo je inicijativu za isključenje iz DNS-a Darka Krunića, načelnika Opštine i njegovog zamjenika.


Od početka novembra, zvanično, lokalna skupština nema verifikovanu većinu. Ipak, prije petnaestak dana, uz glasove opozicije, usvojene su odluke o budžetu.
Odbornici DNS-a optužuju načelnika i partijskog kolegu za nepoštovanje stranačke discipline, sukoba sa svojim odbornicima i nesaradnje sa koalicionim partnerima. Kada su, uz pomoć opozicionih odbornika, na poslednjoj sjednici, izglasani rebalans i nacrt budžeta, DNS-ovi su presavili tabak i Predsjedništvu DNS-a poslali zahtjev za isključenje iz stranke.
"Mislim da bi sve ostalo bilo pogrešno i da bi daljom saradnjom sa načelnikom, bila nastavljena agonija DNS-a u Ljubinju", rekao je odbornik DNS-a i potpredsjednik Skupštine opštine Ljubinje Risto Mićić.
Najavljeno isključivanje iz stranke, Krunić je dočekao pomirljivo.
"Ja ću se povinovati odluci stranke, ali ne želim da napustim DNS, jer je to moja opcija", kategoričan je Krunić.
Hoće li Krunić zadržati partijsku knjižicu, odlučivaće Predsjedništvo DNS-a na prvoj narednoj sjednici.
"Mi kao Predsjedništvo, raspravljaćemo o njegovom isključenju iz stranke, naravno, ko se isključi iz stranke, logično je da više nema našu podršku", naglasio je predsjednik DNS- Marko Pavić.
Iskra razdora izbila je u avgustu, kada nije usvojen rebalans budžeta, a ključni načelnikov grijeh, tvrde iz ljubinjskog DNS-a, jeste odustajanje od kapitalnog projekta, asfaltiranja ulica u naselju Vinogradi.
"Kreditno zaduženje je izglasano. Od njega se odustalo, za sada, oni tako kažu. Projektna dokumentacija urađena, jedan dio mi da uradimo, jedan dio Vlada", izjavio je odbornik DNS-a i potpredsjednik Skupštine opštine Ljubinje Risto Mićić.
"Pošto je rad skupštine bio blokiran tri mjeseca, nismo mogli da uđemo u proces uzimanja kredita, to ćemo uraditi naredne godine", kaže Krunić.
Rebalans za 2017, i nacrt budžeta za 2018, usvojeni su na poslednjoj sjednici, uz pomoć opozicionih glasova, predvođenih SDS-om. Zvanične skupštinske većine nema.
"Mi te potpise nismo dobili, za mene skupštinska većina ne postoji", dodaje Mićić.
"Nikakvih uslovljavanja nije bilo, ljudi su došli i rekli da žele da Opština funkcioniše", kaže Krunić.
Krunić je potvrdio da ne razmišlja o ostavci. S obzirom na to da su sve kombinatorike otvorene, nije izvjesno mogu li se i na koji način, kockice ljubinjskog političkog mozaika posložiti.

RTRS