Povodom 50 godina od rođenja pokojnog Sergeja Ćuka, u Ljubinju je promovisana knjiga "Sergejeva daleka zvijezda".


Riječ je o svojevrsnoj monografiji posvećenoj rano preminulom pjesniku i umjetniku koji je cijeli život posvetio razvoju kulture u ovoj maloj hercegovačkoj opštini.
Sergej je bio boem, vizionar, kulturni radnik, pjesnik. Svaka njegova aktivnost bila je usmjerena ka tome da malu sredinu u kojoj je živio i radio oplemeni, učini boljom i ljepšom. Kao pjesnik, napisao je stihove od kojih se mnogi mogu mjeriti sa onima koje su ispisivali velikani hercegovačkog pjesništva. Knjigu "Sergejeva daleka zvijezda" priredio je njegov otac Ratomir.
Ratomir kaže da mu je namjera da ovom knjigom podstakne kulturna dešavanja u Ljubinju, da se, kaže, opet vrate oni događaji koje je pokrenuo i volio Srergej, pozorište, Gimnazijalac, poetske večeri...
U knjizi su, osim pjesama Sergeja Ćuka, sabrani i tekstovi dvadesetak drugih autora, posvećenih ovom umjetniku ili govore o njegovom radu.
Recezent knjige Đorđe Dabarčić kaže da je knjiga koncipirana tako da sve čini jednu cjelinu.
Na ovoj svojevrsnoj proslavi Sergejevog pedesetog rođendana, govorili su neki od autora čiji su tekstovi objavljeni u knjizi, njegovi mnogobrojni prijatelji i poštovaoci.


RTRS