U OŠ "Sveti Sava" u Ljubinju značajan dio nastavnog kadra dolazi iz drugih istočno hercegovačkih opština. Bez obzira na udaljenost i svakodnevno putovanje nastavni plan i program se ispunjava. U poslednje tri godine u ovoj obrazovnoj ustanovi su značajno poboljšani uslovi za boravak i rad. Za popravke i rekonstrukcije Vlada Republike Srpske izdvojila je više od 100.000 maraka.
Nastavnici koji su angažovani iz drugih opština Hercegovine, svakodnevno putuju po 60-ak kilometara u jednom pravcu. Bez obzira na putovanje, posebno u zimskim uslovima, nastava i učenici nikada ne ispaštaju.


"Najviše je nastavnika iz Trebinja. Imamo iz Bileće jednu učiteljicu i jednog nastavnika iz Berkovića od ove godine. Najveći problem je uskladiti raspored da odgovara i nastavnicima koji putuju, a da budemo i mi zadovoljniji. Moraju se prilagoditi druge škole isto. Nema problema sa prevozom, isplatama", rekao je Pero Sikimić, direktor OŠ „Sveti Sava“ Ljubinje.

Ova osnovna škola riješila je i decenijski problem sa kanalizacijom. Uz donacije Vlade Srpske u prethodne tri godine, u iznosu od oko 100. 000 maraka, rekonstruisan je krov, uređenje učionioce, nabavljene nove klupe. Nastavnici i učenici sada imaju bolje ulsove za boravak i rad.


"Konačno je urađena kanalizacija što je bio veliki problem, saniran je krov, urađeni podovi, imamo i produženi boravak", istakla je Senka Radić, nastavnica srpskog jezika i književnosti.


U upravi škole ističu da je prioritet u narednom periodu uređenje ulaza iznad kojeg nije uređena krovna konstrukicja. Prema proračunima, za te popravke, biće neophodno obezbijediti oko 30.000 maraka.


U ovoj školskoj godini nastavu pohađa 267 učenika, a škola nema područna odjeljenja.


Izvor: RTRS