Republički štab za vanredne situacije donio je odluku o ukidanju lokalnih i karantina na graničnim prelazima. Sva lica, koja sada borave u karantinima i koja budu ušla u BiH, biće upućena u kućnu izolaciju. Štab je ukinuo i zabranu okupljanja više od tri lica i dozvolio okupljanja do 50 ljudi.
Karantin, ilustracija (foto: Cvijeta Kovačević / RAS Srbija) -

Lokalni i karantini pri graničnim prelazima biće raspušteni sutra od 6.00 časova. Građani koji su boravili u lokalnim karantinima biće upućeni u kućnu izolaciju, u trajanju onoliko koliko im je preostalo do 14 dana.

- Što se tiče graničnih karantina, inspektori će sutra od 6.00 časova izdavati rješenje o kućnoj izolaciji na graničnim prelazima gdje će svaka osoba koja dođe shodno svom prijavljenom mjestu prebivališta, bilo da se radi o državljanima BiH ili neke druge zemlje, da u skladu sa tim prijavljenim mjestom prebivališta, borave 14 dana u kućnoj izolaciji - objasnio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Redovne kontrole poštovanja kućne izolacije se nastavljaju. Predvićene kazne za kršenje ove mjere su od 1.000 do 3.000 maraka. Lica iz lokalnih i graničnih karantina neće biti testirana, ali u slučaju pojave temperature ili respiratorne infekcije, obavezna su da se jave porodičnom ljekaru, a ako nisu u mogućnosti, onda se trebaju javiti službi Hitne pomoći ili nadležnoj HES službi.

– Svi oni će dobiti jasna uputstva šta ta izolacija podrazumijeva, kako i na koji način da se ponašaju unutar svoje kućne sredine odnosno kako da se ponašaju ukućani s kojima žive u domaćinstvu - naglasio je Šeranić.

Sva lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost ili rade u privrednim društvima u pograničnim područjima, u skladu sa odlukom štaba moći će da rade uz obavezu da inspektoru predoče identifikacioni dokument ili dokaz o radnom odnosu u pograničnoj firmi. Vozači u međunarodnom transportu neće u izolaciju - biće samo evidentirani.

- U slučaju pojave simptoma i naglog pogoršanja zdravstvenog stanja treba odmah da se jave porodičnom ljekaru, službi hitne pomoći ili higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu prebivališta kako bi im bila ukazana pomoć - dodao je Šeranić.

Šeranić je naglasio da, iako je štab ukinuo zabranu okupljanja više od tri lica i dozvolio okupljanja do 50 lica na jednom mjestu, masovna okupljanja i dalje se ne preporučuju dok su organizovana javna masovna okupljanja i dalje zabranjena.

VIDEO