Federiko Garsija Lorka - Foto: arhiv
Španski pisac, muzičar i slikar Federiko Garsija Lorka /1898-1936/, jedan od najvećih liričara 20. vijeka čija je poezija bila krik protiv dehumanizacije i društvenih nepravdi, rođen je na današnji dan 1898. godine.

Njegove pjesme, natopljene sveobuhvatnim osjećanjem smrti i stradanja, iskazane su duboko samosvojnim jezikom, premda po formi bliskom nadrealističkom modelu.

Zbog toga što je Lorkina poezija - puna nježnosti i sukoba južnjačke krvi s ljubavlju i smrću - crpila snagu s tla Andaluzije, nazvali su ga "andaluski slavuj".

Višestruko obdaren, Lorka je bio omiljen za života, a poslije tragične smrti - strijeljali su ga frankisti 1936. godine u Visnaru kod Granade - postao je najčitaniji svjetski pjesnik.

Među Lorkinim djelima su zbirke pjesama "Ciganski romansero", "Pjesnik u Njujorku", "Knjiga pjesama", "Pjesme" i "Tamaritski divan", poema "Kante Hondo" i tužbalica "Plač za Ignasijom Sančesom Mehijasom".

Napisao je i drame: "Leptirove čarolije", "Marijana Pineda", "Čudesna obućarka", "Don Kristobalovo malo pozorište", "Ljubav don Perlimplina", "Belise u njihovom vrtu", "Donja Rosita neudata", "Krvava svadba", "Jerma" i "Dom Bernarde Albe".