Loša godina za vinogradare

Grozdje.jpg

Vinogradarski zakon brojeva kaže nakon osam dobrih dođe jedna loša godina, baš takva je ova tekuća.

"Dosta teška, dosta izazovna, čeka nas turbulentna jesen“, kaže vinar iz Trebinja Igor Dabič.

Agronom Branko skoro deceniju je u vinogradima, kaže lošiju godinu ne pamti. U maju i junu kada loza raste i cvjeta padale su jake kiše što je izazvalo brojne probleme i bolesti.

"Javili su se problemi, morale su se raditi redovnije zaštite, smanjiti interval između tih zaštita i ubacivali smo čak nove zaštite koje nisu uopšte planirane u ovoj godini. Bilo je neke štete, ne na svim dijelovima, na pojedinim sortama je bilo štete tako da očekujemo manji urod“, kaže agronom Branko Anđelić.

Urod je manji i do 20 odsto. Ništa nije bolje ni u zapadnom dijelu hercegovačkog vinogorja. Stanje je daleko od bajnog ali nema kuknjave, kažu vinari.

"Nećemo i ne volimo kukati pa reći loša, godina je zahtjevna, imali smo loš šesti mjesec, puno kiša. Neke vinograde su zahvatile neke bolesti“, kaže vinar iz Ljubuškog Branimir Begić.

"Nema kukanja, neki vinogradi i vinogradari su nastradali, neki su uspjeli sačuvati, takva je godina kakva jeste, najbolje je uzeti iz onoga što imamo“, kaže vinar iz Međugorja Andrija Vasilj.

Rane ili kasne sorte kao što su šardone ili kaberne uspjele su nekako zaobići krizni period pa će tih grozdova biti više. Nakon teškog proljeća i još težeg ljeta pred vinogradarima je definitivno izazovna jesen.

Ono grozdova što su uspjeli sačuvati vinogradari će početi da beru već u prvim danima septembra. Definitivno je da su prinosi dosta manji ali vinari kažu - pićemo dobro vino.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×