Ljubinje - U opštini Ljubinje proteklog vikenda održan je četvrti sabor bratstva Lugonja, čiji je domaćin bio primarijus dr Vukašin Lugonja iz Beograda.


Osim iz kršne Hercegovine, bratstvenici su pristigli iz raznih dijelova svijeta, a među njima i dvoje iz SAD. Kako ne bi propustila sabor, Jelena Lugonja-Milošević prevalila je put iz dalekog Hjustona, dok je Goran Lugonja stigao iz Majamija. Iz pregršti zanimljivosti koje smo čuli tokom druženja može se izdvojiti i to da je najpoznatiji član ove porodice u SAD bio Vlajko Lugonja, pokretač novina "Amerikanski Srbobran" i spiker "Glasa Amerike".
- Vlajko je 1931. osnovao Srpski pevački savez i bio je i ambasador srpske pjesme u SAD. Ponosni smo što je barjaktar na Vučjem dolu bio naš hrabri Vaso, a jedan od čuvenih ljubinjskih lovaca na zmije otrovnice bio je takođe iz porodice Lugonja, Janko - ispričali su članovi bratstva.
Prvi profesionalni vozač u porodici bio je Spasoje, koji je vozio nekadašnje plave autobuse dok je u Hercegovini bilo još sasvim malo asfaltiranih puteva.
Mnoge žene u ovoj porodici bile su čuvene po ljepoti, pa se u bratstvu s ponosim ističe kako je Dragica iz Čikaga bila ljepotica tog velikog grada, a sa ove strane Atlantika, tačnije u Sarajevu, u pjesmu je ušla njihova bratstvenica: "Od Ilidže, pa do Marin dvora, najljepša je od Lugonja Zora!"
Učesnicima sabora domaćin Vukašin za kraj je darovao svoju knjigu neobičnog naslova "U dobru smo dobro posrnuli".
Glas Srpske/R.Mi