Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović podnio je krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ Čedomira Stojanovića, saznaje Srpskainfo.


Osim Stojanovića, prijava je podnesena protiv još troje rukovodilaca ovog javnog preduzeća. Tu informaciju su, navodeć inicijale, za Srpskainfo potvrdili i u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina.


– Obavještavamo vas da je Okružno javno tuzilastvo u Bijeljini zaprimilo krivičnu prijavu podnijetu od v.d. direktora Elektroprivrede RS Luke Petrovića, protiv odgovornih lica u RiTE „Ugljevik“ Č.S, M.T, D.M. i Ž.N zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 322. KZ RS – navodi se u odgovoru koga potpisuje sekretar Tužilaštva Danka Prodanović.


Luku Petrovića nismo uspjeli da dobijemo na mobilni telefon, dok nam je Stojanovićeva sekretartica rekla da direktor „ne može da razgovara jer u gostima ima delegaciju Elektroprivrede RS“.
Smatra se da je Stojanović blizak struji DNS koja je u partijskom raskolu podržala Nedeljka Čubrilovića. On je na mjesto v.d. direktora došao nakon smjene Đorđa Popovića, bliskog lideru DNS Marku Paviću.

U vezi sa krivičnom prijavom, nije jasno kako je za oko mjesec dana mandata Stojanović počinio navodno krivično djelo kada je za v.d. imenovan odlukom Nadzornog odbora 15. oktobra 2018. godine, a na dužnost je stupio 24. oktobra 2018.Prema pomenutom članu 322. Krivičnog zakonika Republike Srpske radi se o krivičnom djelu za koje je zapriječeno do osam godina zatvora.


-Službeno lice koje svjesnim kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili veća imovinska šteta, pa takva povreda ili šteta i nastupi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. Ako je usljed djela iz stava 1. ovog člana došlo do teške povrede prava drugog ili nastupila imovinska šteta u iznosu koji prelazi 50.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina – navodi se u KZ RS.


Luka Petrović je za v.d. direktora ERS imenovan 16. novembra 2018.


Izvor: Srpskainfo