Do povećanja cijene električne energije u oko 570.000 domaćinstava u Srpskoj neće doći dok se za to ne steknu uslovi.struja-petrovic.jpg

– „Elektroprivreda RS“ analizira stanje u proizvodnim preduzećima i razmatra cijenu struje u privredi i domaćinstvima – izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Luka Petrović koji je danas sa rukovodstvom RiTE Ugljevik razgovarao o aktuelnim temama iz energetskog sektora.

– Siguran sam da na tržišne cijene za privredu, a kamoli za domaćinstva nećemo doći još niz godina. Još nismo tehnički opremljeni za izmjenu tarifne metodologije koja je sada na snazi – pojasnio je Petrović. On je istakao da će poskupiti cijene za potrošače na 10, 35, 110 dalekovodima, odnosno one koji potroše više od 35.000 kilovat sati na godišnjem nivou.

– Spekulacije koje čujemo u medijima su zlonamjerne, a njima se bave ljudi koji nisu u struci, koji ne znaju da razlikuju višu i nižu tarifu, kako se formira cijena niti šta znači Regulatorna agencija za energetiku niti razvojna komponenta Elektroprivrede RS – rekao je Petrović.

On je dodao da poskupljenje struje pojedinci politizuju zbog vlastitih interesa. – Ne komentarišu poskupljenje vode, telefona, akcize na cigarete ili pivo. Zato mi u „Elektroprivredi RS“, a ni u Vladi RS nećemo dozvoliti da neko ovaj sistem bagatelizuje – rekao je Petrović. „Elektroprivreda RS“ odbacuje sve tvrdnje ili paušalne ocjene da se ponaša bahato.– Pravimo uštede u sistemu, vršimo reorganizaciju, uvodimo zabrane zapošljavanja i principe kako bi ovo preduzeće konsolidovalo rad i poslovalo u skladu sa evropskim standardima. Mi smo potpisali sporazum sa Energetskom zajednicom kako bismo mogli da proizvodimo i izvozimo električnu energiju. Godišnje izvozimo oko 30 odsto proizvedene struje. Jedan od njihovih zahtijeva je da uspostavimo tržišno snabdijevanje i to upravo radimo. Regulatornoj komisiji ćemo uputiti inicijativu da proizvođači struje utvrđuju cijenu struje unutar sistema odnosno u „Elektroprivredi RS“ jer sa sadašnjim niskim cijenama naša preduzeća ne mogu da ostvare dobit – rekao je Petrović.

On je najavio i sistematizaciju radnih mjesta čiji je cilj da definiše radnike od kojih zavisi proces proizvodnje i takve zadrži u sistemu.

– Energetski sistem mora biti jak i stabilan, a njegov važan segment je upravo ugljevička termoelektrana – rekao je Petrović. Termoelektrana Ugljevik će ispuniti plan proizvodnje od 1684 GWh, obećao je generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.

– Kroz smanjenje troškova, a koji se prvenstveno odnose na povećanje izdvajanja za bruto plate od gotovo dva miliona maraka, obezbijedićemo da ovo preduzeće poslovnu godinu završi pozitivno – izjavio je generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović, podsjećajući da će u naredna 22 dana u preduzeću koje proizvodi 30 odsto struje u RS, biti obavljen i remont postrojenja koji će omogućiti kvalitetnije i stabilnije isporuke električne energije.