Dragan Lukač - Foto: RTRS
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka neprihvatljiva i da će se na teritoriji Republike Srpske primjenjivati Zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

- On je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, prije četvrt vijeka. Za 12 godina svog boravka ovdje, Incko nije postigao gotovo ništa u BiH. I sada, napuštajući tu dužnost, stvorio je velike probleme. Vjerujem da je vratio BiH u situaciju iz koje će biti izuzetno teško pronaći adekvatan izlaz - rekao je Lukač za rusku Federalnu novinsku agenciju.

On je podsjetio da je kao odgovor, Narodna skupština usvojila dva važna zakona - prvi određuje Inckovu odluku kao nevažeću na teritoriji Republike Srpske, a prema drugom, svi koji na ovaj ili onaj način vrijeđaju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, himnu ili srpski entitet nazivaju "proizvodom genocida", a njen narod "genocidnim" mogu dobiti zatvorsku kaznu.

- Ovaj Zakon će se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske - istakao je Lukač.

Smatra da je veoma značajno ovo neprimjenjivanje Inckove odluke jer je to prvi put od završetka rata da je Narodna skupština Republike Srpske odbila primijeniti zakon koji je nametnuo visoki predstavnik.

- U prošlosti su mnogi visoki predstavnici nametali veliki broj odluka. Konkretno, Pedi Ešdaun, koji je donio najveći broj takvih odluka i zakona i oduzeo većinu nadležnosti Republici Srpskoj, propisanih Dejtonskim sporazumima. Dakle, sada u zakonodavstvu BiH postoje zakoni koji nisu predviđeni Ustavom i koji su u suprotnosti s njim. Među njima su Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i Agencija za istrage i zaštitu, takozvana SIPA, što Ustavom nije predviđeno - rekao je Lukač.

Govoreći o žandarmeriji koja je osnovana u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Lukač je istakao da Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju zakonska ovlašćenja i mogućnost da sprovedu reforme radi boljeg funkcionisanja sopstvenih policijskih snaga.

- Tako smo, podržavajući jedinice koje su već postojale u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, formirali žandarmeriju po uzoru na mnoge evropske države, na primjer, Francusku ili italijanske karabinjere. Ili po uzoru na Srbiju koja takođe ima svoje jedinice žandarmerije. Smatramo da su pored naših specijalnih antiterorističkih snaga takve jedinice u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno potrebne - rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, oni su raspoređeni po cijeloj Republici Srpskoj u okviru deset policijskih uprava.

- Uprkos svim otporima pojedinih subjekata, kojima nije bilo drago da vide formiranje takvih jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, mi smo to učinili u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima - rekao je Lukač.

Govoreći o saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske sa ruskim kolegama, Lukač je ocijenio da postoji dobra saradnja sa Glavnom upravom Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije u Moskvi.

- Nedavno sam posjetio Moskvu i razgovarao o mnogim pitanjima na forumu MAKS-2021. Konkretno, sa ljudima koji su nam isporučili ruske helikoptere "Ansat", jer smo mi kupili tri takva helikoptera za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dva su već isporučena, treći se očekuje u januaru. I saradnja po ovom pitanju se nastavlja. Razgovarali smo o nastavku zajedničkog rada, jer su naši piloti i tehničari bili u Rusiji na obuci o upravljanju helikopterima koje smo kupili - rekao je Lukač.

On je istakao da srpski policajci takođe imaju određeno iskustvo u smislu bilateralne saradnje u obučavanju službenih pasa i službenih konja, a u vezi sa forenzičkim pregledima i istraživanjem mogli su da posmatraju kako se to radi u moskovskoj policiji.

- Naravno, nastavićemo da razvijamo saradnju, kako stičemo nova iskustva i znanja. Sarađujemo i sa policijom mnogih zemalja u regionu i Evropi - rekao je Lukač.