BANJALUKA - Iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane u banjalučkom Osnovnom sudu završeno je suđenje Draganu Lukaču, bivšem ministru unutrašnjih poslova RS, optuženom za fizički napad na Draška Stanivukovića, bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini RS, na jednoj od sjednica najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske.

Lukač: Podnio sam mnoge stvari - podnijeću i presudu

Dok tužilaštvo smatra da je u potpunosti dokazano da je Lukač počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom tjelesna povreda, zbog čega bi trebalo da bude osuđen, odbrana smatra da to ničim nije dokazano i da bi Sud trebalo da oslobodi Lukača.

Kakva god da bude presuda, Lukač tvrdi da će je dostojanstveno podnijeti jer je "podnio mnoge druge stvari", ali u svojim završnim riječima, kao i u svjedočenju, ponovio je da nije nanio povredu Stanivukoviću, koji je sada gradonačelnik Banjaluke.

"Ta povreda, ako je postojala, nije od mene. Dodirnuo sam ga vrhovima prstiju", rekao je Lukač i dodao da mu je "čista savjest". Ponovio je da mu nije bila namjera da mu ugrozi sigurnost niti da ga udari. Lukač je rekao i da su nakon kritičnog događaja Stanivuković i on kontaktirali službeno i sretali se na događajima te da "današnji Draško sada ne bi tako reagovao, kao ni on".

Okružni javni tužilac Sanja Guzina smatra da je optuženi krivično djelo počinio na način kako je to opisano u optužnici i da je to potvrdio snimak na kojem se jasno vidi slijed događaja, odnosno da je optuženi udario oštećenog i nanio mu povredu.

To je, kako navodi, potvrđeno i medicinskom dokumentacijom, a i oštećeni Stanivuković je rekao da mu je optuženi rekao da će završiti kao i zastavice koje su polomljene, što je shvatio kao ozbiljnu prijetnju. Takođe je navela da su svjedoci odbrane subjektivni i selektivno su opisivali događaj. Kako je navela, bez obzira na performans Stanivukovića, takvo ponašanje optuženog Lukača nije prihvatljivo jer je mogao zastati sa govorom i zatražiti da se Stanivuković disciplinuje, a ne pozivati ga da mu priđe.

"Vidi se da nije bilo unošenja u lice", rekla je Guzina.

Kako je navela, optuženi je potvrdio da to nije trebalo tako da se desi.

"Drago mi je da su ostali u korektnim odnosima i da su izvukli neke pouke, ali Sud bi trebalo da donese osuđujuću presudu", rekla je ona.

Lukačev advokat Jovan Čizmović smatra da bi presuda trebalo da bude oslobađajuća. Između ostalog je naveo da prijetnja nije bila bezuslovna, samim tim ni ozbiljna.

U Lukačevu odbranu juče je svjedočio bivši ministar pravde Anton Kasipović, koji je rekao da se Stanivuković kretao i u više navrata reagovao dok je Lukač govorio, prilazio ministrima, ali i premijeru Radovanu Viškoviću, koji je polomio zastavice.

Kako je naveo, Stanivuković je prišao i Lukaču dok je govorio, a isprovocirani Lukač bacio je zabilješke prema njemu te je vidio pokret ruke u pravcu Stanivukovića, ali nije mogao potvrditi je li bilo fizičkog kontakta. Svjedočila je i Zora Vidović, tadašnja i aktuelna ministarka finansija RS, koja je rekla da se Stanivuković unio u lice Lukaču, a da je Lukač stavio ruke ispred sebe da ga spriječi da ne dođe do sukoba te da nije vidjela fizički kontakt.