Dragan Lukač (Foto: MUP Srpske) -
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će danas uhapšena lica u akciji "Storidž dva" dati korisne podatke policiji i Tužilaštvu sa ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela iz ranijeg perioda.

Lukač je najavio nastavak ovih aktivnosti.

Istakao je da je po naredbi Tužilaštva BiH, MUP Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu, danas sproveo nastavak akcija "Storidž" i "Transporter" tokom kojih je najveći broj lica uhapšen na području Gradiške.

- Ove akcije će se nastaviti, s obzirom na to da ima još lica koja nisu bila dostupna danas - izjavio je Lukač.

Potvrdio je da su tokom akcije korišteni podaci sa određenih aplikacija koje služe i kao operativni pokazatelji gdje i prema kojim licima policija treba da usmjeri svoje snage kako bi stavila pod kontrolu sve koji imaju veze sa organizovanim kriminalom, trgovinom i zloupotrebom narkotika.

Lukač je ocijenio da su dosadašnje akcije bile dosta efikasne što pokazuje i prošla tokom koje je određeni broj lica priveden, a za većinu određen pritvor.

Lukač je istakao da je najvažnije da su navedena lica "počela da pričaju" i da "imaju šta" da kažu.

- Nastavak onoga što su oni pričali je upravo i ovo danas, ali i ovi uhapšeni danas, sasvim sam siguran, daće mnogo informacija policiji i Tužilaštvu tako da ćemo nastaviti ove akcije i ubuduće - dodao je Lukač.

Istakao je da se u BiH koristi veliki broj "Skaj" i "Anam" aplikacija, ali i navodi da policija trenutno nije u posjedu svih kriptovanih telefona i da još ima nepoznanica o svim licima koja su ih koristila i za koje potrebe.

Ukupno 19 lica do sada je lišeno slobode u policijskoj akciji "Storidž dva" na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada, zbog sumnje da su izvršili krivična djela organizovani kriminalitet u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, oružja i vojne opreme, te krijumčarenje ljudi.