Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima potpisan sporazum sa Graničnom policijom BiH, o kontroli granice i migrantske krize, te iako je sada smanjen broj policajaca, on je sasvim dovoljan da kontroliše migrante na granici BiH.

bezbjednost-lukac.jpg

Rekao je ovo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, nakon sastanka u Banjaluci sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom i ministrom bezbjednosti BiH, Fahrudinom Radončićem.

On je naglasio da je saradnja MUP i Ministarstva bezbjednosti BiH bolja dolaskom Fahrudina Radončića na čelo ovog ministarstva, te da ranije nije bila na zadovoljavajućem nivou.

– Njegove posjete znače bolju saradnju, a danas nismo razgovarali samo o migrantima, već i o borbi protiv virusa korona. Zajedno smo u toj borbi i zajedno ćemo se i dalje boriti – rekao je Lukač.

Da je sardnja između ova dva ministarstva dobra, saglasan je i sam Radončić. On je dodao da zahvaljujući Dodiku, dio pomoći koja je stigla iz Turske, a pripada Srpskoj, ide i Graničnoj policiji BiH.

– Razgovarali smo i zaključili da se mjere koje poduzima pokazuju kao važnje. Sigurnosni sektor i na nivou entiteta i države je “kupio” vrijeme koje je bitno za medicinsku struku. Dali smo našim bolnicama vremena da se pripreme, dali smo našim vlastima da nabave medicinsku opremu, i dalji smo struci da se upozna kako da se bori sa virusom – rekao je on.

Dodaje da će sa Dodikom razgovarati o socio-ekonomskim posljedicama koje čekaju BiH, kada sve ovo prođe i mjerama koje će poduzeti da se posljedice saniraju.