Aleksandar Lukašenko (Foto: documentarytube.com) -
Dosadašnji bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko stupio je na dužnost predsjednika Belorusije, prenosi državna novinska agencija Belta.

U Palati nezavisnosti u toku je ceremonija inauguracije, piše Belta.

Na ceremoniju je pozvano nekoliko stotina zvanica. Među njima su visoki zvaničnici, poslanici Predstavničkog doma i članovi Savjeta Republike, šefovi državnih organa i organizacija, lokalnih izvršnih i upravnih organa, republičkih medija, naučnici, kulturne i sportske ličnosti.

U skladu sa Ustavom Republike Bjelorusije, predsjednik stupa na dužnost nakon polaganja zakletve.

Stavljajući desnu ruku na Ustav, Lukašenko je položio zakletvu na bjeloruskom jeziku. Zatim je potpisao akt o polaganju zakletve, nakon čega je predsjedavajući Centralne izborne komisije Bjelorusije Lidija Jermošina uručila Lukašenku sertifikat predsjednika Republike Bjelorusije.

U Bjelorusiji su 9. avgusta održani predsjednički izbori, nakon kojih su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbjednosti su za razbijanje demonstracija koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rastjeruje demonstrante i primjenjuje silu.

Tokom protesta privedeno je oko 7.000 demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.