Aleksandar Lukašenko (Foto: documentarytube.com) -
Oružani sukobi u Bjelorusiji mogli bi dovesti do trećeg svjetskog rata, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta prenijela je komentare Lukašenka, koji je pozvao strane sile da obustave napore za destabilizovanje situacije u Bjelorusiji.

- Obraćam se cijeloj globalnoj zajednici: nema svrhe da se raspiruje vatra u Bjelorusiji - rekao je Lukašenko tokom sastanka sa poslanicima i članovima Ustavne komisije i vladinih agencija.

Lukašenko je naglasio da Bjelorusija nije velika zemlja, ali da će adekvatno odgovoriti na sve, uz napomenu da su se već događali slični presedani u svijetu.

- Prije nego što se okrenete bilo kakvim ishitrenim ili nepromišljenim potezima, imajte na umu da je Bjelorusija centar Evrope. Ukoliko nešto ovdje pukne, to bi značilo novi svjetski rat - upozorio je Lukašenko.

Bjeloruski lider naveo je i to da Bjelorusija, u slučaju agresije spolja, ima vojnu snagu kojom može da nanese nepopravljivu štetu neprijatelju, kao što je to predviđeno doktrinom odbrane.

- To je predviđeno vojnim dokumentima. Stoga, dobro razmislite prije nego što počnete da zveckate oružjem blizu naših granica - dodao je Lukašenko.