U okviru 11. Međunarodnog festivala zabavljača za djecu, danas je, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali Doma mladih Trebinje, petočlani ansambl Lutkarskog kazališta Mostar izveo predstavu “Moj prijatelj Bumbi”, po tekstu i u režiji Siniše Novkovića.


Komad, koji je obilovao vješto uklopljenim zabavnim songovima i gegovima, naišao je na odličan prijem najmlađe trebinjske publike, uz aplauze i smijeh i na otvorenoj sceni.


Prema riječima Jadranke Popović Miljko, prvakinje Lutkarskog kazališta Mostar, koja je tumačila lik tetke, komad „Moj prijatelj Bumbi“ je topla priča o odrastanju i otuđenosti djece i odraslih u savremenom potrošačkom društvu.


„Predstava je topla i poučna priča o odrastanju i bezuslovnoj ljubavi koja izbija iz svakog djeteta, otjelotvorene u liku djevojčice Lee. Bumbi je plod Leine mašte, koja u svojoj zaigranosti ne nailazi na razumijevanje odraslih. Univerzalna poruka komada je da bi svijet bio bolji kada odrasli ne bi potisnuli dijete u sebi, jer je djetinjstvo najljepši dio naših života. Ovo je predstava o prijateljstvu, ljubavi, vjernosti, ali i otuđenosti u današnjem materijalističkom društvu, u kojem, kao i u našoj predstavi, djeci slabog imovinskog stanja drugari ne dolaze na rođendan“, kaže Popović Miljko.


Dodaje da Lutkarsko kazalište Mostar na festivalu u Trebinju gostuje treći put, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu.


„Trebinje je lijep grad, obradovani smo suncem, gostoprimstvom i djecom. Mališani vole ovu predstavu, puno je igramo iako je premijera bila skoro, u februaru ove godine. Na komičan način su u njoj date i tužne situacije, to je lijepo osmislio naš kolega, glumac i reditelj Siniša Novković iz Splita. Zadovoljstvo nas lutkara je taj osjećaj sreće i zadovoljstva poslije odigranog komada. Mi lutkari malo sporije i drugačije starimo ili ne starimo, i to je prekrasno“, kaže kroz smijeh naša sagovornica.


Smatra da je svaka kulturna ustanova u BiH u današnje vrijeme osuđena da djeluje na marginama društva, jer se u kulturu najmanje ulaže.


„No, dovoljno lijepog ide uz našu struku da bismo previše pažnje posvetili tim stvarima. Pokušavamo da izvučemo maksimum iz onoga čime raspolažemo. Da može više i bolje – može, ali mi lutkari imamu tu našu djecu, naš poseban svijet, i neke se stvari, poput osmijeha zadovoljnog djeteta u publici, ničim ne mogu platiti“, ističe Popović Miljko.


Ukupno sedam članova Lutkarskog kazališta Mostar ima brojne predstave na repertoaru i često gostuju. Upravo su se vratili sa lutkarskih susreta u Vinkovcima i već pakuju kofere za Osijek, na nove susrete lutkara, sa komadom „Šegrt Hlapić“.


Od narednog mjeseca, u saradnji sa poznatom lutkarkom Tamarom Kučinović, pripremaju novu predstavu „Junaci Pavlove ulice“.


„Radujemo se toj predstavi, počinjemo u junu, biće to veliki izazov i jako kvalitetna lutkarska predstava“, uvjerena je prvakinja Lutkarskog kazališta Mostar.


Međunarodni festival zabavljača za djecu u Trebinju nastavlja se sutra višestruko nagrađenom predstavom „Kapetan Džon Piplfoks“ u izvođenju ansambla Kulturne scene “Male stvari” Trebinje. Komad se na sceni Doma mladih igra u 10 časova i 30 minuta, kao i u 13 časova.


RT