Mladi uvijek treba da imaju jasan cilj i da ga prate te da se potrude da u svojoj zemlji pronađu sreću i grade porodicu, riječi su dvadesetosmogodišnje Maje Milijaš iz Srpca, najmlađe žene sa diplomom doktora nauka u Republici Srpskoj.

Ova Srpčanka, koja je nedavno postala i majka, kaže da je njeno prvo priznanje tokom obrazovanja, zlatna značka “Nikola Tesla” za najboljeg studenta na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, bio ključni momenat za budućnost.

“Na svečanoj dodjeli nagrada sam se našla zajedno sa kolegama sa 16 drugih fakulteta Univerziteta u Banjaluci i tada sam shvatila da smo taj uspjeh podijelili. To je bio trenutak kada sam bila sigurna da će moj poziv biti bavljenje naukom” – kazala je Maja.

Kaže da su doktorske studije dijelom bile logičan slijed događaja nakon te nagrade.

“Danas mogu reći da sam zadovoljna i srećna. Činjenica da sam najmlađi doktor nauka i taj osjećaj da ovaj put to prvo mjesto pripada samo meni moj je putokaz za budućnost u našoj zemlji” – kazala je Maja.

Na pitanje kako pronalazi motivaciju Maja, koja je zvanje diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije stekla 2016. godine, kaže da su nagrade njen vjetar u leđa.

“Tokom studiranja cilj je sve vrijeme bio jako dobro posložen u mojoj glavi. Na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci sam završila prvi ciklus studija, a nakon toga upisala sam se na master prehrambenog inženjerstva. U školskoj 2018/2019. godini odlazim na Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, upisujem se na doktorske studije na smjeru biotehnologija, a ostalo je istorija” – kazala je sa osmijehom na licu Maja.

Iako se danas mlada Srpčanka može pohvaliti time što je doktorske studije okončala sa ocjenom deset, ne krije da je ovaj put tražio svakodnevni trud i rad.

“Ispiti su iziskivali mnogo vremena. Pisanje istraživačkog rada koji je ujedno eksperimentalni dio doktorske disertacije, naučnih radova, trajao je četiri godine. Prethodne četiri godine su rezultovale odbranom doktorske disertacije, čime sam u decembru 2022. godine stekla zvanje doktora nauka tehnološkog inženjerstva i postala najmlađa žena u našoj zemlji sa diplomom doktor nauka” – kazala je Maja.

Svojom autentičnošću posebno se istakla, zbog čega je dobila brojne poslovne ponude.

“Na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci radim kao viši asistent, a član sam i Udruženja inženjera tehnologa Republike Srpske i Udruženja mikrobiologa Srbije” – kazala je Maja.

Želja joj je da svoj trud i rad prenese na svoju kćerku i studente koji su joj bili podrška na ovom putu.

“Želim da moj rad i uspjeh budu dobar primjer studentima koji uče od mene, i ono najvažnije, sve vrijeme sam u glavi imala želju da opravdam povjerenje svoje porodice, kao i da, jednog dana, moja kćerka može da vjeruje da marljivost i upornost imaju svoju vrijednost i da je potrebno čekati pravi trenutak da neko taj trud prepozna na pravi način” – rekla je Maja.

Laboratorija

Eksperimentalni dio doktorske disertacije zahtijevao je rad najmanje pet dana u sedmici, a nemali broj puta Maja je i vikendom odlazila do laboratorije.

“Večeri su bile predviđene za niz proračuna i obrađivanje rezultata. Danas, kad disertaciju držim u svojim rukama, svjesna sam zahtjevnosti eksperimenta, a sjećam se i osjećaja kada sam proizvela i analizirala posljednju 324 bocu vina koja je označavala i kraj eksperimentalnog dijela” – rekla je Maja.