Džozef Bajden (foto: AFP 2020 / Jim Watson) -
Komitet za inauguraciju novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena objavio je spisak glavnih donatora ceremonije za inauguraciju, među kojima su i džinovi američkog biznisa Majkrosoft i Gugl.

Na podužoj listi, koju uglavnom čine privatni donatori, našli su se i Kualkom, Verizon, Komkast i Čarter komunikejšns.

Tu je i gigant vazduhoplovne i odbrambene industrije Boing, nekoliko sindikata, uključujući Američku federaciju učitelja i Međunarodno bratstvo električara, prenosi Sputnjik.

Na spisku su se našle i investiciona kompanija Kapital grup i dvije kompanije koje su vezane za zdravstvo - osiguravajuća kompanija Antem i tehnološka kompanija Masimo korporejšn.

Bajdenov komitet za inauguraciju odbio je istovremeno da prihvati donacije od registrovanih lobista i stranih agenata, kao i od kompanija koje se bave vađenjem, preradom, distribucijom ili prodajom nafte, gasa ili uglja.

Komitet do sada nije otkrio veličinu donacija korporacija, ali će to učiniti kasnije, u skladu sa američkim zakonima, prenio je Sputnjik.

Razmjere ceremonije inauguracije još su nejasne, a na inauguraciji Bajdena i potpredsjednika SAD Kamale Haris na Kapitol hilu očekuju se pojačane bezbjednosne mjere poslije 6. januara, kada su pristalice Donalda Trampa upale u Kapitol dok je Kongres potvrđivao Bajdenovu pobjedu na izborima.

U incidentu kog su najoštrije osudili demokrate, republikanci i Tramp, poginula su četvorica demonstranata i jedan policajac.