Dvadeset pet godina od formiranja, lokalna administracija Istočnog Mostara, umjesto u Zijemljima, sjedi u Nevesinju. Brojni apsurdi su vezani za Istočni Mostar - sastavljena je od tri nezavisne i međusobno putno nepovezane teritorije. U opštini nema preduzeća, nema škole, ambulante, pošte, policijske stanice, prodavnice, prilazni putevi su makadamski.


Preseljenje administracije u namjenski renoviran objekat u Zijemljima, mora biti prvi korak. Način rada SDS-ove vlasti, tvrde iz SNSD-a, je nelegalan i nezakonit. Od načelnika Opštine Nevesinje traže da otkaže besplatno podstanarstvo šestočlanoj administraciji.
"Sa sjedištem u Nevesinju, građani ne dobijaju ništa. Građani ne poznaju ljude koji rade u administraciji, dolaze samo jednom godišnje kada je slava", rekao je predsjednik Opštinskog odbora SNSD Istočni Mostar Gordan Račić
Za renoviranje objekta u Zijemljima, Vlada je izdvojila sedamdeset hiljada maraka. Kupljen je namještaj i preseljen dio dokumentacije, tvrdi načelnik Istočnog Mostara.
"Jedini problem je internet veza, imamo pregovore sa operaterom. Ja se nadam da će do biti uskoro. Do proljeća sigurno da hoće", kaže načelnik opštine Istočni Mostar Božo Sjeran.
Tristo hiljada maraka budžeta, Opština skrpi od indirektnih poreza, nadoknada za šume, Vladinih grantova i jedva oko hiljadu maraka poreza na nepokretnosti. SDS-ova većina izglasala je privremeno finansiranje za naredno tromjesečje. Iz SNSD-a pozivaju republičke institucije da ne usvoje budžet Opštine.
"Dok se stvari ne postave na svoje mjesto i u legalne tokove, novac ide u plate administracije, koja je u ilegali", naglasio je Račić.
Sjeran odbacuje tvrdnje, navodeći da su morali peglati budžetski minus od sedamdeset hiljada maraka, uradili su dio ulične rasvjete, projekte za izvorišta. Čekaju odgovor za asfaltiranje petnaest kilometara makadama.
"Opština Istočni Mostar nema ni marke duga, nema kreditnih zaduženja, sve plate i doprinosi su izmireni, i sve ostalo, nikome nismo dužni", dodao je Sjeran.
Opozicija načelniku spočitava i krađu drvnih sortimenata, što Sjeran odbacuje. I jedni i drugi čekaju odgovor sudskih instanci.


RTRS