Danilo-Mijovic-640x853.jpg

„Mi smo deca Neba, Oca Nebeskog,
Na zemlji u telu hodimo, u Duhu živimo.
I Boga slavimo, Njega molimo,
Za Nebesko Carstvo bitku bijemo…“

Bitka za svetinje u Crnoj Gori dobila je biblijske obrise. Crna Gora je postala sinonim za pravoslavlje.

U moru nevjerovatnih litija, litija iz Murina je posebna, jer i najmlađi stanovnici ovog mjesta brane svetinje. Tako je šestogodišnji Danilo Mijović prošle nedelje išao u krsni hod punih 32 kilometra. Ovaj maleni junak išao je u litiju sa svojim ocem od Murina do Berana.

Njegovo malo i nježno tijelo nijednom u toku litije nije osjetilo umor.

„Danilo je prvi razred. Sa mnom ide svake nedelje i četvrtka na litiju u Murino. Prošle nedelje kada smo organizovali litiju do Berana, Danilo je želio da ide sa mnom“, kaže u razgovoru za naš portal njegov otac Rašo Mijović.

Uprkos objašnjenju da je to predug put za njega, Danilo je bio uporan.

„Rekao sam mu, da ako toliko želi, onda će ići. I bio je presrećan. Dogovorili smo se ako ne bude u toku puta imao snage da nastavi da hoda da ćemo put nastaviti autom„, priča Danilov otac.

Međutim, umora kod ovog šestogodišnjaka nije bilo.

„Nevjerovatno, da on nijednog trenutka nije stao da odmori ili da se požali da se umorio i da mu je teško. S osmjehom na licu i povicima „Ne damo svetinje“, Danilo je došao do manastira Đurđevi Stupovi“, kaže otac i dodaje:

„Jako sam ponosan na njega, tako je mali a već sada zna da treba da brani svetinje“.

Na pitanje, da li je Danilo, ljubav prema Bogu nešto što učio u svojoj kući, Rašo je rekao, da se trudi da njega i njegovog mlađeg brata vaspitava u duhu pravoslavlja.

„Danilo jedva čeka da ide u subotu u Podgoricu na veliku litiju, da vidi hram Hristovog Vaskresenja. I znam da će na litiju ići bez problema, bez umora“, nastavlja priču njegov otac.

Dužni smo da ono što su preci ostavili crkvi da sačuvamo našim potomcima. Danilo je krenuo očevim stopama sa nepunih šest godina i kao Hristov vojnik brani svoju vjeru i časni krst.

Mali Vasojević očarao građane i na poklon dobio ikonu
Kada se na društvenim mrežama pojavila Danilova fotografija sa litije jedan grupa ljudi iz Podgorice je željela da se upozna sa njim i da ga nagradi skromnim poklonima za junački podvig.

„Vidjeli smo fotografiju na FB mreži i oduševili smo se nevjerovatnom scenom i snagom ovog mališana, kaže Željko Bojović koji nas je i uputio na ovu priču.

„Ja i nekoliko svojih prijatelja htjeli smo da ga nagradimo sa skromnim poklonima kako bi mu se zahvalili za njegovu malenu ali vrijednu borbu. Pošli smo do Murina gdje nas je dočekala porodica Mijović, domaćinski i najsrdačnije. Od svih poklona Danilo je najviše bio oduševljen ikonom iz manastira Ostrog. Toliko je bio srećan da nas je ostavio bez riječi, ljubio je i grlio ikonu sa toliko sreće i ljubavi“, kaže Bojović.

Dok ima ovakvu mladost, Crna Gora, ne treba da brine!

„Malen bejah među braćom svojom..“