Glumci Studentske pozorišne trupe iz Foče večeras su u pozorištu Kulturnog centra Trebinje odigrali predstavu „Mamin sin“, rađenu po tekstu i u režiji Mirjane Radović.


Komedija „Mamin sin“ kroz šaljive replike govori o problemima prosječne srpske porodice – o aktuelnim društvenim problemima, ali i o narušenim rodbinskim odnosima, oličenim u porodici Rikalo.

Mirjana Radović, student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči, pored teksta i režije koje je radila za ovu predstavu, ponijela je i jednu od glavnih uloga, ulogu Anđelije. Radovićeva kaže da je scenario napisala spontano, imajući u vidu neke ljude iz svog okruženja, a kroz čije je osobine slikovito dočarala naš mentalitet.

„Scenario predstavlja realnu sliku našeg društva. Opisuje jednu tipičnu srpsku porodicu i na komičan način prikazuje probleme s kojima se ona susreće. Ukazujemo, između ostalog, na problem nezaposlenosti, minimalnih plata i velikih očekivanja, te na nerazumijevanje između svekrve i snahe, muškarca koji nema svoj stav i koji je, kao takav, rastrzan između majke i žene pa ne uspijeva da istraje ni u jednoj svojoj odluci“, navodi Mirjana Radović.


Pored nje, u ovom pozorišnom komadu igraju još i Igor Krnjić, Andrijana Jovanović, Srđan Subašić, Dejan Radović i Nebojša Marković.
Studentska pozorišna trupa osnovana je krajem 2017. godine i okuplja kreativne amatere – studente različitih fakulteta u Foči. Trupa se bavi pripremom i izvođenjem pozorišnih predstava i nastoji da svojim aktivnostima doprinese bogatijoj kulturnoj sceni Foče, ali i da promoviše amatersko pozorišno stvaralaštvo u cijeloj Bosni i Hercegovini.


Srđan Subašić iz Gradiške, student je četvrte godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, a u predstavi tumači ulogu doktora Nenada. Subašić je u ovoj pozorišnoj trupi od samog njenog osnivanja i kaže da je njene članove, koji dolaze iz različitih krajeva Srpske, spojila ljubav prema glumi i želja da na kvalitetan način provode slobodno vrijeme.

„Ova trupa je karakteristična po tome što okuplja mlade ljude iz svih krajeva naše republike i svako od nas predstavlja mentalitet kraja iz kojeg dolazi. Zajedničkim snagama realizujemo svoje projekte i za sada nam to odlično ide“, kaže Subašić.

Ovi mladi, kreativni ljudi planiraju da rezultate svog rada prezentuju širom Republike Srpske, a najavljuju i nastavak predstave „Mamin sin“, za koji je Mirjana Radović već napisala scenario.

Izvor Kulturni centar Trebinje