Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, pozvao je predsjednika Mila Đukanovica da ne donese ukaz o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati ponovo Skupštini kako bi se uklonili njegovi nedostaci i donio nov zakon. On je tražio i raspisivanje referenduma,  rekavši da će to pokazati ima li pravoslavlja u Crnoj Gori ili nema”.mandic-andrija.jpg

On je na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore rekao da će odmah naložiti predsjednicima opštinskih odbora da pozovu kolege iz opštinkih odbora drugih partija opozicije da se dogovore o protestima u svim opštinama.

Mandić je poručio da Demokratski front nastavlja narednih dana sa snažnim pritiskom na crnogorski režim, “da se promijeni ono što je na siledžijski način usvojeno suprotno većinskoj volji građana”.

“Vjerujem da će biti dovoljno pameti u Crnoj Gori da se dođe do rješenja”, kazao je Mandić.

On je, odgovarajući na pitanje na osnovu čega očekuju da Đukanovic neće potpisati zakon, rekao da 100.000 građana može da izvrši pritisak.

Poslanik DF-a Milan Knežević je kazao da od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija traži da ne dozvoli da Đukanović naloži badnjak ispred Cetinjskog manastira.

“Ako Đukanović potpiše ovaj zakon, tražim od Amfilohija da prokune njega i njegovo potomstvo”, kazao je Knežević.

Knežević je kazao da su informaciju da će Đukanović “koji je ateista “, nalagati badnjake čuli u Skupštini, one večeri kad se raspravljalo o zakonu.

Poslanik Milun Zogović je kazao da nema popuštanja i da se “stvar mora istjerati do kraja”.

Mandić, Knežević i Zogović pušteni su na slobodu jutros oko tri sata. Njima je sinoć, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, određeno zadržavanje do 72 sata.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zvanično je potvrdilo da su poslanici Demokratskog fronta pušteni na slobodu nakon žalbe.

Usvajanju zakona prethodili su incidenti u Skupštini nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front. Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe – 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.