Andrija Mandić (Foto: N1) -
Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da ne vidi da je nova crnogorska Vlada bilo šta učinila na unapređenju odnosa sa Srbijom, te da je neobjašnjivo izostao i očekivani potez, vraćanje ambasadora Srbije, kojeg je bivša Vlada u Podgorici protjerala iz zemlje.

Mandić odbacuje optužbe koje se mogu čuti u Crnoj Gori, da se Srbija miješa u predstojeće izbore u Nikšiću, i navodi da je prirodno da Srbi iz Crne Gore imaju dobru komunikaciju s maticom, što može da bude na korist i same Crne Gore.

Po pitanju usvojenih izmena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su stupile na snagu, Mandić ističe da je to dobra poruka svima koji su nasrnuli na SPC i mislili da mogu da je unište, da je to uzaludan posao i da više nikada niko ne pomisli da pokuša nešto slično.

Upitan kako vidi rad Vlade u nepuna dva mjeseca od izbora, ali i smjer u kojem se razvijaju odnosi Srbije i Crne Gore, Mandić je podsjetio da DF ne učestvuje u Vladi, ali je podržava, jer im je bilo važno da ode "antisrpski i antipravoslavni režim" Mila Đukanovića, ali da bi se, da učestvuju u Vladi, na prvom mjestu potrudili da ispune izborno obećanje - da Crna Gora unaprijedi odnose sa Srbijom, da dvije zemlje budu najbolji partneri.

- Ne vidim za skoro dva mjeseca da je Vlada učinila bilo šta po tom pitanju. Mnogo toga je urađeno po nekoj inerciji, sačuvane su tekovine bivšeg režima - ocijenio je Mandić.

To vidi i po, kako kaže, osnovnom potezu - reagovanju u slučaju ambasadora Srbije u Crnoj Gori, kojeg je prethodna Vlada, na kraju mandata, protjerala iz Podgorice nakon izjave o Podgoričkoj skupštini na kojoj je 1918. godine izglasano ujedinjenje sa Srbijom, a koju je prethodna vlast poništila.

- Svi smo vjerovali da će ambasador da se vrati kada dođe Vlada za koju su dominantno glasali Srbi, oni koji su na istim pozicijama bar što se tiče prošlosti i velike skupštine Srba u Crnoj Gori 1918. godine. Vjerovali smo da će to da bude jedan lagani potez i prvi korak koji treba da učini Ministarstvo spoljnih poslova i premijer. Nažalost, to se nije desilo - naveo je Mandić.

Mišljenja je da to govori da ne postoji želja nove Vlade da odnose Srbije i Crne Gore učini onakvim kakvi su obećani građanima da će se graditi.

- Žao mi je, ali imamo vremena i prilike i mi ćemo imati konkretan program. Čekali smo da vidimo šta će Vlada da predloži, ali sad su se stekli uslovi, da će morati političke organizacije koje su dale obećanje građanima, da izađu sa konkretnim programom šta to da se radi u narednom periodu - rekao je Mandić.

Dobri odnosi sa Srbijom u korist Crne Gore

Upitan za optužbe na račun Srbije da se miješa u lokalne izbore u Nikšiću, Mandić je istakao da svi znaju da nema nikakvog uticaja i miješanja Srbije na izbore u Nikšiću, a da bi dobra i pristojna komunikacija Srba iz Crne Gore sa Srbijom trebalo da čini srećnim svakog građanina.

- Od ovako uspješne Srbije, koja je po ekonomskim pokazateljima među prvima u Evropi, Crna Gora može da ima samo koristi - izričit je Mandić.

S obzirom da je u Crnoj Gori turistička privreda najvažnija grana, ne zna, kaže, kako neko ko vodi Vladu ili državu misli da pronađe ljude koji treba da dođu na primorje, kako bi Crna Gora mogla da preživi - ako to nije Srbija.

- Ko želi da vodi ozbiljnu politiku i da ozbiljno upravlja Crnom Gorom, mora da se trudi da gradi dobre odnose sa Srbijom, a mi Srbi iz Crne Gore smo najpozvanija adresa za građene tih novih odnosa - naglašava Mandić.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su stupile na snagu "iz drugog puta", Mandić ukazuje da će te izmjene zaštiti imovinu SPC i garantovati jednaka prava svim vjerskim organizacijama.

- Za nas, kao predstavnike srpskog naroda, kao narod koji živi na tom prostoru i pripada SPC, bilo je itekako značajno da ono što čini kičmenu moždinu Crne Gore, a to je naša pravoslavna crkva, bude ona zaštićena i da znamo da naš identitet, kultura, duhovnost, pa i opstanak na tom prostoru više nikada neće biti dovedeno u pitanje - rekao je Mandić.

Ističe da je izmjena zakona dobra poruka svima koji su nasrnuli na SPC i mislili da mogu na jednostavan način da unište tu isntituciju - da je to uzaludan posao i da više nikada niko ne pomisli da tim putem kreće i da ruši ono što je svetinja za svakog čovjeka.