Hodocasnici.jpg (1.09 MB)

Neven Tuševljak iz Istočnog Sarajeva jutros je iz Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija, krenuo svetiteljevim putevima do manastira Ostrog.

On će pretrčati oko 120 kilometara do ove svetinje u Crnoj Gori, gdje će se na praznik svetitelju pokloniti njegovim moštima.

Svi koji žele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu kupiti kilometre koje pretrči, odvojiti onoliko novca koliko žele i mogu.

Neven kaže da već nekoliko godina trči humanitarni ultramaraton za pomoć svima kojima je potrebna, ali da mu je velika želja bila da trči putem Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

„Drži me vjera u Hrista i pravoslavlje i zato ovo radim. Pravoslavna vjera je vjera ljubavi i pomaganja. Ne možemo postojati kao jedinka, smisao života je pomagati drugima i tako se truditi da se zadobije Carstvo Božije“, istakao je Tuševljak.

Neven je do sada trčao iz Istočnog Sarajeva do Banja Luke i Bijeljine, kako bi pomogao oboljeloj djeci.

Hodocasnici 1.jpg (982 KB)

Njemu se kroz Popovo polje danas pridružila i Sanja Bjelanović iz Trebinja, koja je pretrčala oko 19 kilometara, i sa maratoncem i humanistom dotrčala do Sabornog hrama.

„Danas mi je srce puno, željela sam da makar malo učestuvujem u ovom divnom i humanom gestu, da trčim putem kojim je prolazio Sveti Vasilije“, rekla je ona.

Aljoša Slavić iz Fondacije Sveti Vukašin je istakao da ovaj humani gest znači mnogo Fondaciji i pokazuje da je njen rad prepoznat, ne samo u Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, nego i šire.

„Ljudi nam se javljaju putem društvenih mreža i na druge načine i žele da kupe kilometre koje Neven pretrči. Javljaju se i lično Nevenu i onima koji ga prate. Svi koji žele da učestvuju u ovoj akciji dobro su došli“, poručio je Slavić.