139220.jpg (309 KB)

"Trebinje je prvobitno bila usputna stanica turistima koji su željeli boraviti na Jadranskoj obali. U Trebinje bi se svratilo na predah i kafu, obično pod Platane, pa otuda i poznata krilatica da „nije bio u Trebinju ko nije popio kafu pod Platanima“", ovako za portal UNA priča Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS.

Trebinje je među 100 najboljih svjetskih destinacija. Pričom o parku Orjen, izabran je među 100 najboljih svjetskih destinacija u okviru takmičenja Zelene lokacije za 2022. godinu.

Šta je to što čini ovaj grad posebnim i poželjnim za posjetiti?

"Geografski položaj Trebinja je takav da se nalazi u središtu veoma jakih turističkih centara, kao što su Mostar, Dubrovnik i Kotor i trebalo je dosta vremena i ulaganja, kako u infrastrukturu tako i u promociju Trebinja, ali i vremena da se svijest lokalaca promijeni i drugačije gleda na Trebinje, da se počne vjerovati i cijeniti ono što imaju. Prema ličnom mišljenju, prvi veliki korak je napravljen izgradnjom kompleksa Hercegovačke Gračanice na brdu Crkvina, a ne treba zaboraviti da je u tome periodu pa i par godina poslije u tadašnjoj trebinjskoj opštini poslovao samo jedan hotel", kaže Radić.

U 2012. godini Trebinje stiče status grada i to bi bila druga stepenica ka stvaranju onoga što imamo danas.

"Više pažnje i ulaganja, atraktivna lokacija u blizini mora, duga istorija vezana za to podneblje, kulturno istorijsko nasljeđe i viševijekovna zaostavština, plodno tlo za razvoj poljoprivrednih kultura na kojima se danas bazira gastro ponuda Trebinja su postali prioritet u protekloj deceniji. Danas je Trebinje moderan kontinentalno mediteranski grad, sa 25 objekata sa smještaj različitih kategorija, grad gdje se svaki drugi apartman izdaje kao „stan na dan“ i mjesto koje agencije ne zaobilaze, već naprotiv, bogata turistička ponuda grada je dio aranžmana velikog broja agencija koje rade dubrovačko i crnogorsko primorje", kaže Radić.

marko radic.jpg (202 KB)

Sam grad odiše klimom i vazduhom koji u ljetnom periodu miriše na more.

"Vina iz trebinjskog kraja su postala nadaleko poznata, a sir iz ulja, masline i pršut delicija koja širi miris i ukus Hercegovine kroz sve kontinetne, odakle turisti sve i posjećuju grad. Tvrđave, manastiri, rijeka Trebišnjica i planine koje okružuju grad daju Trebinju širinu u kreiranju raznolike i kvalitetne ponude. Ono najbitnije jesu ljudi. U Trebinju niste gost, u Trebinju niste turista. Tu ste prijatelj i drug. Sve ove karakteristike su doprinijele da Trebinje bude prepoznato u širim okvirima i da se sve više u Zapadnim zemljama prepoznaje kao neka mala tačka Evrope koju treba doživjeti", ističe Radić.

Agilna Gradska uprava radi na umrežavanju Trebinja kroz mnoge programe podrške, baš kao što je i ovaj vezan za destinacije održivog razvoja Green Destination.

"Nakon što je ova organizacija u protekloj godini prepoznala Hercegovačku kuću kao savršen lanac lokalnog snadbijevanja domaćim proizvodima, tako sam siguran da će i sa pričom o zelenim destinacijama bio dio ove važne platforme kao važne karike ka stvaranja destinacije koja baštini i propagira poruku vezanu za razvoj turizma na održiv način, od kojeg će u budućnosti još veću korist imati lokalno stanovništvo, a prvenstveno mladi sa željom da ostanu, rade i stvaraju porodice", zaključuje Radić za portal UNA.

Trebinje je najjužniji grad Republike Srpske i BiH. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, klima i povoljan geografski položaj su značajno uticali da u projekciji budućnosti razvoja Trebinja turizam zauzme posebno strateško mjesto.