Jednom Bilećanac uvijek Bilećanac. Zato se bivši pitomci nekadašnje Škole rezervnih oficira u Bileću stalno vraćaju. Danas su ponovo u stroju stajali mirno i pažljivo slušali naređenja. Marširali su bilećkim ulicama, pjevali pjesmu Bilećanka i prisjetili se života u hercegovačkom kršu.


"Lijepo je da se sječam to kako je bilo. Lijepo je da se sastajem sa prijateljima kojih ima tu puno iz svih republika i svi mi pružaju ruku i to je jedinstveno, kaže Anton Golub iz Slovenije.
"Samo ova škola spaja ljude, ne samo što je bilo teško nego to je životna škola, škola koja nas je naučila na disciplinu, na red i svi smo uspješni ljudi," rekao je Goran Gavrilov iz Makedonije.
U kasarnu "Bilećki borci" sjatili su se pitomci iz cijele bivše države a zavijorile su se i sve zastave. Šropovci ne zaboravljaju napornu obuku ali ni lijepe Bilećanke. Petar i dan danas čuva čizme u kojima je nekad koračao bilećekim vrletima.
"Ove čizme sam zadužio 71. godine tu u Bileći i u njima sam proveo obuku od osam mjeseci. Kada sam pošao morao sam ih ponijeti," kaže Petar Letonija iz Slovenije.
I Bilećani su se prisjetili sretnih vremena, kada je ova varošica živjela od vojske. Nastalgiju im je još više probudio „maršal“ koji je danas prošetao ovom opštinom.
"Kroz grad svi hoće da se slikaju jer to posjeća na ona lijepa vremena kada smo živjeli jedan drugačiji život, koji se razlikovao od ovoga današnjega," rekao je Ojče Kitanoski.
Defile nekolike stotine Bilećanaca ispraćen je aplauzima. U njihovu čast Bileća je i ove godine organizovala Sajam domaćih proizvoda i stvaralaštva.


ATV