IMG_3280_resized_20230614_112809140.JPG (440 KB)

Povodom 14. juna dana dobrovoljnih davalaca krvi u Trebinju je prigodnim
aktivnostima obilježen ovaj dan a gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je
priredio prijem za humaniste iz RS, Srbije, Crne gore ali i našeg grada. Tokom akcije prikupljeno je značajan broj doza najdragocjenije tečnosti.

„Daj krvi, daj plazmu, daruj život, daruj često....“ to je osnovni moto ovogodišnjeg praznika najhumanijih među nama. Delegacija dobrovoljnih davalaca krvi i jutros je položila cvijeće na spomenik primarijus dr Persidi Kočišević, osnivaču Službe za transfuziju krvi u Trebinju. Takođe, položeno je cvijeće na spomen-obilježje poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi.

U prostorijama Gradske uprave Trebinje Mirko Ćurić gradonačelnik Trebinja priredio je prigodan prijem. Čestitajući praznik humanistima gradonačelnik Trebinja je rekao da se danas iz Trebinja šalje jasna poruka da je u našem gradu jako dobro organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi.

„Imamo Gradski i više pojedinačnih aktiva sa odličnim rezultatima. Moja želja je da ne bude potrebe ali srećni smo jer se u slučaju potrebe akcije brzo organizuju i pravovremeno reaguje“, rekao je Ćurić.

Predsjednik Saveza dobrovoljnih davalaca krvi republike Srbije Siniša Đorđević nije skrivao zadovoljstvo nakon novog druženja sa trebinjskim dobrovoljnim davaocima krvi.

„Izuzetna saradnja postoji više od decenije. Veliko nam je zadovoljstvo da se družimo, da jedni drugima pomažemo i srećni smo uvijek kada dođemo u Trebinje. Ovo sve što radimo je dobrovoljno, anonimno i besplatno i nadamo se da će mladi nastaviti našu misiju“, rekao je Đorđević.

„U protekloj godini pravovremeno smo i uvijek uspješno reagovali na potrebe za najdragocjenijom tečnošću. Iz godine u godinu potrebe su sve veće, prošla godina je bila rekordna po broju izdatih jedinica krvi a u prvih pet mjeseci 2023. imamo za 12 posto povećanu potrebu. Vrijeme pred nama je izazovno i zato moramo povećati našu humanu porodicu kao bi uvijek i u svakoj situaciji adekvatno odgovorili“, rekao je načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, dr Dragan Šarenac.

Na današnjoj konferenciji za novinare govorili su i Predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi grada Trebinja Dragan Dobranić kao i Dragan Prodanović član Društva dobrovoljnih davalaca krvi Zastava kamioni Kragujevac.


Za goste iz RS, Srbije i Crne gore, te trebinjske humaniste danas je priređeno i prigodno druženje na kome su uručene prigodne plakete i zahvalnice spoinzorima i gostima.

IMG_1522_resized_20230614_112602110.JPG (454 KB)