Master šef Radomir Raša Vlačić, potpredsjednik asocijacije „Slou fud“ Beograd, gostovao je sinoć u Vinskoj galeriji Vukoje. Bila je ovo prilika da gosti upoznaju nesvakidašnji meni vrhunskog majstora kulinarstva. Probali su i novinari, za koje je ova uspješna vinarija organizovala prijem.


Prema Vlačićevim riječima, posni i mrsni meni koji je sinoć predstavio, smislio je za jednu minutu, u trenutku kada mu je vlasnik galerije objasnio, čime sve Hercegovina raspolaže. Kako ističe, za kuke nikada nije čuo.
„Prvi put sam čuo za kuke, to je otkrovnje za mene i odmah mi je sinula ideja da napravim njoke sa kukama i sosom od čerija i porketom. To je bio naš treći tanjir u mrsnom meniju. Prije toga, poslužili smo, kao dobrodošlicu gostima pate od pršute, pa suši. Ali suši na hercegovački način u kombinaciji sa kačamakom, pršutom i kajmakom. Lagana parodija koja se svidjela ljudima. Ono što je najinteresantnije gostima bilo jeste bajadera. Ali ne slatka već bajadera od prasećeg mesa. Dvanaest časova se prasetina pekla lagano pa smo je presovali 24 sata. Nakon njoka poslužili smo ramstek u Vukojevom vrancu u sosu od pršuta i pinjola, a za kraj pita sa lješnikom u medenom sosu“, objašnjava master šef Raša.
Za sve one koji su postili, majstor je pripremio posni meni, takođe koristeći plodove Hercegovine.

„Počeli smo sa pateom od kozica i palente sa sušenim paradajzom. Inćuni na kremi od rukole i lješnika bili su naš drugi tanjir, a za treći smo opet koristili vaše kuke. Napravili smo tikvice sa njima u čeri sosu. Pastrmka potočarka punjena kačamakom i blitvom bila je glavno jelo, a sve smo to zasladili pitom sa šumskim voćem“, dodaje on.
Vlačić radi uvijek sa namirnicama iz područja na kojem trenutno radi. Učestvovao je u raznim kulinarskim takmičenjima ali kaže da se kao iskusniji kuvar sve rijeđe takmiči, već šansu daje mladim kuvarima željnim znanja. Prošle nedenje došao je iz Rusije, a već naredne ide na sljedeću destinaciju, jer se dobri okusi šire po cijelom svijetu.
„Inspiraciju dobijam od gostiju. Gdje god dođem, izađem iz kuhinje, prošetam do svakog gosta da čujem šta vole, šta žele, koje su to ideje. Tako da od njih i crpim inspiraciju“, zaključuje master Raša.
On će ostati i večeras u Vinskoj galeriji Vukoje, pa svi zainteresovani mogu probati njegov neobičan meni po promotivnoj cijeni.
Radio Trebinje/Sunčica Pešić
.