Trebinje je jedno od 12 gradova i opština u BiH, koja će biti dio “Regije Krš”, odnosno prekogranične regije koja bi trebalo da pomogne poljoprivrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode u susjedne države.


Pored 12 opština iz BiH u ovoj regiji je još 14 opština i gradova iz Crne Gore i Hrvatske, među kojima su Nikšić i Dubrovnik.
Riječ je o projektu čiji je cilj poboljšanje poljoprivrednog razvoja ruralnih regija kroz prepoznavanje autentičnih poljoprivrednih proizvoda i njihovo uvrštavanje u turističke ponude graničnih zemalja jugoistočne Evrope.
Rade Drinjak, šef Odseka za poljoprivredu u trebinjskoj gradskoj upravi, kaže da Trebinje ima dosta zajedničkih karakteristika sa opštinama i gradovima koji su obuhvaćeni projektom.
- Među našim predlozima za proizvode, koji bi trebalo da budu promovisani u „regiji Krš“, su med, vino i sir. Nadamo se da ćemo kroz radionice u okviru ovog projekta doći do novih saznanja koja će pomoći u sertifikaciji poljoprivrednih proizvoda – navodi Drinjak.


Irena Džimrevska, konsultant u radnoj grupi za ruralni razvoj, rekla je da je cilj radionica predstavnika opština i gradova iz tri susjedne zemlje da se mapiraju tipični tradicionalni proizvodi „regije Krš“.
- Sledeća aktivnost je umrežavanje proizvođača i povezivanje sa onima koji nude turističke usluge. Uspostavljanje partnerstva između proizvođača u ovoj regiji je i prvi korak prema brendiranju proizvoda, jer da bi se taj proces pokrenuo moraju zajednički nastupati prema tržištu - navela je ona.
Suzana Đorđević Milošević, stručni konsultant i pokretač aktivnosti u ruralnom području pograničnih regiona, kaže da je namjera da se uradi aktivna uloga „regije Krš“ prema predpristupnim fondovima EU.
- Želimo da proizvodi koji su brend sami po sebi, a teško prodiru na tržište, budu u turističkoj ponudi u regiji – istakla je ona.
Formirano pet regija
Projekat „Podsticanje regionalne saradnje i uravnoteženog teritorijalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana u procesu EU integracija“ provodi međuvladina organizacija „Stalna radna grupa za ruralni razvoj“. Cilj je uspostavljanje održivog razvoja u nekoliko odabranih prekograničnih područja na zapadnom Balkanu, a formirano je njih pet: „Regija Krš“, „Drina – Sava“, „Drina – Tara“ i „Prespa“ u Makedoniji.
Izvor:Blic.rs/D. Čolović