unnamed (29).jpg

Jedan od najhumanijih, ali i najtežih poslova jeste posao medicinskih sestara i tehničara, ujedno najbrojnijeg kadra u zdravstvenom sistemu Republike Srpske. Upravo oni su ti, koji su tu ,, na prvoj liniji’’ i koji pacijentima pružaju neophodnu zdravstvenu njegu od koje zavisi ishod liječenja.

To nas je navelo da saznamo kakav je zaista posao medicniskih sestara u  JZU ,,Bolnica Trebinje’’ i sa kojim  izazovima se svakodnevno susreću.

Odgovor smo zatražili od glavne sestre trebinjske bolnice, Duška Zečević,  koja nam je objasnila da je njihov posao mnogo težak i traži mnogo odricanja, te da sestre nose ogroman teret, jer su one te koje su 24 časa sa pacijentima.  

,,Morate voliti ovaj posao i treba da imate dosta empatije, uz svo znanje naše, treba radili i na edukaciji, dok su osmjeh i ljubaznost presudni za nekoga ko dođe i traži našu pomoć, jer mi naši osmjehom često motivišemo samog pacijenta da i oni daju sve od sebe i da ishod bude mnogo bolji, nego da ga tamo dočeka neka namrgođena sestra’’, obasnila je Žečevićeva.

Duška je dodala da su neizvjesnost, iščekivanje, bolesnici pacijenti i situacije na koje ranije nisu nailazile i pored dugog radnog iskustva, njihova svakodnevnica.

Medicinska sestra Mila Mirković, koja ovdje radi skoro 40 godina, kaže, nije lako.

„Povećan je obim pacijenata, operacija. Teški su uslovi i što se tiče tehnike i konkretno ležajeva, kao i posteljine, ali eto uz pomoć užeg menadžmenta uspijevamo da se odupremo svemu ovome i da ogdovorimo na sve zahtjeve“, rekla je Mirkovićeva.

Odjeljenje-za-pedijatriju-sa-neonatologijom.jpg

Jelena Ratković, glavna sestra pedijatrije, istakla je da je njen posao veoma zahtjevan, jer su djeca najosjetljivija populacija.

,, Jako je stresno. Djeca dođu sa roditeljima, koji su uplašeni za svoju djecu, te je u tim situacijama veoma bitan pristup. Kući mislim o toj djeci, po noći se budim. Ostane urezano u sjećanju i nakon 10 godina. ’’objasnila je Ratkovićeva.

Medicinske sestre su ovom prilikom apelovale na građane ukoliko imaju neku sugestiju da im kažu, jer prema njihovim riječima lako je kuditi, ali tek kad dođu i vide koliki je obim posla i odgovornost, shvate o kakvom poslu je riječ.

Dolazimo do zaključka da medicinska sestra, osim posjedovanja stručnog znanja i vještina, mora posjedovati i humanost i biti uvijek uz pacijenta, te emocionalno zrela i stabilna, kako bi mogla se nositi sa ljudskom patnjom, hitnim stanjima, zdravstvenih problemima, kao i etičkim dilemama.

Iz trebinjske Bolnice su poručili da se raduju izgradnji nove Bolnice, jer će time biti riješeni brojni problemi, kao što su manjak zaposlenih, dotrajalost opreme, preveliki broj pacijenata a malo kreveta kao i brojni drugi.

bolnica-trebinje.jpg

Podsjećamo, novi objekat Bolnice će se prostirati na površini od oko 17.000 metara kvadratnih, okolo će biti 490 parking mjesta. Plan je da u Bolnici budu 223 kreveta ali i moderno uređene ambulante i sale. Izgradnja ovog objekta značajna je ne samo za Trebinje, već i za cijelu Republiku Srpsku.

Nova bolnica trebinje.jpg