Mediji: Istražioci na tragu ubicama Davida Dragičevića, slijede hapšenja

SARAJEVO, BANJALUKA - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u narednim će danima na području Banjaluke preduzimati intenzivne istražne radnje s ciljem okončanja istrage koja se vodi u predmetu „David Dragičević“ za krivično djelo teško ubistvo, saznaje „Dnevni avaz“.

U narednim bi danima, prema njihovim informacijama, trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića iz Banjaluke. To se dogodilo u aprilu 2021. godine.

Predmet vodi tužiteljka Ozrenka Nešković.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti pod kojima je umro još nisu razjašnjene, ali bi istraga koju je preuzelo Tužilaštvo BiH konačno trebala rezultirati hapšenjima odgovornih.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović te članovi grupe "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima te hapšenjima građana koji su ih podržavali, prenosi Dnevni avaz.

Davor Dragičević, Davidov otac, nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu, kazao je da ne gubi nadu.