bez automobila-dan.jpg

U organizaciji Grada Trebinja danas je obilježen „Dan bez automobila“, a cilj je podizanje svijesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne sredine, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.Stevan Bekan, direktor Javne ustanove “Ekologija i bezbjednost“ kaže da se i Grad Trebinje priključio ostalim gradovima širom svijeta koji obilježavaju ovaj dan, te da ukažu na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

„Cilj ove manifestacije da promovišemo alternativni način prevoza, što manje automobilima, što više biciklima, trotinetima i pješačenje. Da promovišemo zdrav način života, jer u Trebinju imamo 12.500 prevoznih sredstava, to je veliki broj. Dobro bi bilo da se promijene navike pojedinaca da se što manje ide automobilom, a da se više šeta“, istakao je Bekan.U rekreativnoj vožnji gradom učestvovali su i članovi Biciklističkog kluba "Leotar", čime su dali doprinos obilježavanju ovog dana.

Spasoje Rosandić iz ovog kluba rekao je da su na taj način željeli da skrenu pažnju vozačima automobila da su i biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, kao i pješaci.

"Mnogo smo učinili, Gradska uprava, kao i Biciklistički klub 'Leotar' za posljednje tri godine otkad postojimo. Obilježene su biciklističke staze, urađena su biciklistička postolja, radi se na uređenju biciklističkih staza, obilježavanju kako horizontalne tako i vertikalne signalizacije. I želim da istaknem da u našem gradu je sve veći broj biciklista koji nam se pridružuju u vožnji", naveo je Rosandić.

Svoj doprinos obilježavanju Dana bez automobila u Trebinju dali su i najmlađi Trebinjci koji su šetali gradom, provozali se rolerima i trotinetima i tako ukazali na značaj zdravog načina života.