Folklor 1.jpg (919 KB)

Svečanim defileom učesnika i velikim zajedničkim kolom u Dučićevoj ulici počeo je dvodnevni deseti Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U ime organizatora, Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“, Nebojša Ratković je pozdravio prisutne koji su došli na jug Hercegovine da prikažu tradiciju i kulturu svog kraja.

"Imamo takmičarski i revijalni dio. Od prve godine smo gledali da spojimo mladost i iskustvo, izvođački ansambl, veterane folklora, najmlađe sastave, pjevačke grupe i to nam uspijeva. Trebinje je bilo premalo da primi sve folkloraše ovih dana i izvinjavamo im se što ih nismo primili zbog smještajnih kapaciteta. Zahvaljujemo Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, koji su nam zdušno pomogli u organizovanju ove manifestacije kao i svi dobri ljudi ovog grada, razni privatnici. Dva dana igre i pjesme preko 2.300 učesnika, da svako na festival dođe srcem i dušom", rekao je Ratković.

Nikolina Pupić i Pavle Berać su članovi KUD "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre i godinama dolaze na festival i uvijek su lijepo i srdačno dočekani od strane domaćina i građana Trebinja.

Folklor 2.jpg (961 KB)

Folklor 3.jpg (1003 KB)

Folklor 5.jpg (1019 KB)

Folklor 8.jpg (811 KB)

Folklor 10.jpg (676 KB)

Folklor 12.jpg (1000 KB)

"Predstavljamo se sa igrama iz Pčinje, a u subotu se predstavljamo sa igrama iz Kumanovskog polja. Prošle godine smo bili drugi u konkurenciji izvođačkih sastava i nadamo se i ove godine uspjehu. Naš ansambl je osnovan u oktobru 2003. godine. Broji 75 članova koji su raspoređeni u dvije folklorne grupe – mlađa i starija kao i pjevačku sekciju", naglasio je Berać.

Koreograf Bojka Radivojeva Gončeva u Trebinje je došla sa KUD "Vasil Levski 1904. godine" iz Velingrada-Bugarska.

"Prvi put smo u Trebinju i ovdje je prelijepo, prekrasni parkovi, rijeka i drago nam je što smo vaši gosti. Predstavljamo se sa velingradskim plesom i igrom iz našeg regiona. Tu su uključeni muzika, pjevanje i ples. Mi smo ansambl koji ima 230 članova sa orkestrom, narodnim horom i plesačima. U subotu ćemo se predstaviti sa drugim igrama i vidjećete buran temperament bugarskih plesova, a naš ansambl je star 35 godina", naglasila je Radivojeva Gončeva.