Predavanje 1.jpg (311 KB)

U hotelu Leotar u Trebinju danas je počelo trodnevno Međunarodno savjetovanje za direktore obrazovnih institucija iz Republike Srbije i Hercegovine pod nazivom „Direktor ustanove – nosilac kvaliteta rada ustanove“.

Kao jedan od predavača na ovom skupu, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović održala je predavanje na temu „Liderstvo u obrazovanju“.

„Ono što je važno napomenuti jeste to da je svaka vrsta obuke i savjetovanja jako bitna, ne samo za vaspitno-obrazovne radnike u nastavnom procesu nego i za direktore. Direktori obrazovnih institucija nisu samo menadžeri, oni su, ja bih rekla, lideri u obrazovanju i oni su odgovorni za sam proces nastave, za administrativno-tehničke poslove i ono što je bitno naglasiti jeste timski rad, saradnja i komunikacija sa svim zaposlenim. Vrlo je zahtjevno i odgovorno imati takvu vrstu kompetencija i sposobnosti da se to sve objedini, zbog čega se i organizuju ovakva savjetovanja“, rekla je Cvijanović.

Branko Filipović, direktor Centra za stručno usavršavanje Šabac koji je jedan od organizatora savjetovanja, kaže da je cilj ovakvih seminara da se učesnici upoznaju sa svim promjenama koje se dešavaju u obrazovnom sistemu, kako bi se poboljšao rad svake škole.

„Napravili smo veliki skup ove godine u Trebinju, imamo oko 130 učesnika iz Srbije i Hercegovine koji su došli da se upoznaju i razmjene iskustva. Sistemi obrazovanja u Srbiji i Srpskoj su slični i mislim da svi moramo raditi na unapređenju, moramo mnogo raditi sa djecom kako bi više brinuli jedni o drugima, o okolini jer su se u velikoj mjeri okrenuli igranju igrica i druženju preko kompjutera“, dodao je Filipović.

Učesnik Međunarodnog savjetovanja je i direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Trebinju Aleksandar Vukanović.

„Tokom tri dana seminara sigurno da ćemo imati priliku da se upoznamo sa dostignućima na polju obrazovanja u Republici Srbiji i ovo je prilika da razmjenimo iskustva. Predavanja su jako kvalitetna, steći ćemo nova znanja i iskustva, koja ćemo primijeniti u svojim školama kako bismo unaprijedili sam proces nastave“, naveo je Vukanović.

Trodnevno Međunarodno savjetovanje za direktore obrazovnih institucija organizuje Centar za stručno usavršavanje Kikinda i Centar za stručno usavršavanje Šabac, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Predavanje.jpg (281 KB)