20231013_101504.jpg (355 KB)

Na prostoru ispred trebinjskog Doma penzionera danas je simboličnom sadnjom lavande, evodije i pitomog kestena, nastavljena realizacija „Promo akcije - Sadnja medonosnog bilja“.

Riječ je o jednoj od aktivnosti projekta „Trebinjsko urbano pčelarstvo-novi koncept poboljšanja kvaliteta života“, koji provodi Udruženje pčelara „Leotar“ Trebinje a finansira Evropska unija, kroz grant projekta „Link za saradnju“, uz podršku projektnog konzorcijuma i Grada Trebinja.

Prema riječima Jadranka Deretića, člana Upravnog odbora Udruženja pčelara „Leotar“ i predsjednika Sekcije za urbano pčelarstvo, na 11 slobodnih gradskih lokacija biće posađeno oko 200 sadnica, od toga 80 sadnica pitomog kestena, 70 evodije i 50 sadnica lavande.

„Imaćemo dosta benefita i za nekoliko godina, kad biljke stasaju, znatno će se poboljšati kvalitet ishrane za insekte polinatore-oprašivače, a zelena gradska panorama Trebinja biće dodatno uljepšana. Med će, nadamo se, jednog dana postati naš brend i biti sastavni dio turističke ponude grada“, rekao je Deretić.

Direktor Javne ustanove Dom penzionera Trebinje, Rajko Ćapin, izrazio je zadovoljstvo organizacijom ove akcije.

„Korisnicima usluga Doma penzionera, koji se pomalo bave pčelarstvom, ove aktivnosti će dobro doći da se dodatno integrišu u pčelarstvo i uključe u ovu vrstu aktivnosti“, rekao je Ćapin.

Iskustva su pokazala da je gradska sredina za pčele izuzetno kvalitetna, a u nekim slučajevima – potvrdilo se da je čak i bolja nego u ruralnim područjima.