Medvedev (Foto:Clive Brunskill/Getty Images) -
Šampion turnira u Marseju Danil Medvedev i zvanično je postao drugi teniser svijeta.

Sjajni Rus koji je u gradu na jugu Francuske u nedjelju osvojio svoj prvi trofej u sezoni i deseti u karijeri, tako je uspio da razbije monopol na prve dvije pozicije koje su više od 15 godina držala četiri igrača.

U pitanju su Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Marej. Niko sem njih četvorice nije uspio da kroči na prva dva stepenika ATP liste još od 18. jula 2005. godine.

Tada je na drugom mjestu bio Lejton Hjuit, dok je Federer bio prvi.

Od 25. jula 2005. do 15. marta 2021. prošlo je tačno 794 nedjelju kako su članovi "super četvorke" držali primat na prve dvije pozicije.

U taj zbir nedjelja nisu uračunate one 22 iz prošle sezone, kada je lista bila zamrznuta.

Federer je u to vrijeme, u julu 2005. godine, imao pet Grend slem titula, Nadal samo jednu, a Novak Đoković je na Grend slem turnirima imao skor od po tri pobjede i poraza!

Medvedev je tada imao devet, a Amerikanka Koko Gof samo godinu dana.

Sve to pokazuje koliko je zastrašujuća bila dominacija pomenutih igrača i koliko je ovaj "brejk" koji je napravio Medvedev značajan za poredak stvari u današnjem tenisu.

- Uvijek je bolje kada se popnete na poziciju više na listi pošto nešto veliko uradite. Znam da mi osvojeni poeni ovdje u Marseju nisu dali taj napredak, jer bio svakako postao drugi na svijetu, ali je ovaj trijumf dobar zbog samopouzdanja. Ipak sam osvojio turnir - izjavio je Medvedev.

Rus je u januaru 2016. bio 329. na listi, u novembru 2018. je već bio 18-ti, a sada je drugi.

Jasno je da mu je naredni cilj da napadne mjesto broj jedan i konačno dođe do Grend slem trofeja, koji još nema u svojoj kolekciji.