Medvedev: Kraj dosadašnjeg sistema - počinje era regionalnih valuta

Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da dosadašnji finansijski sistem neće opstati, jer su ga iskompromitovali njegovi bivši garanti i da nastupa era regionalnih valuta.

"Dok naši protivnici nastavljaju sa svojim besplodnim trudom, svijet se polako kreće ka novoj logici svjetskih trgovinskih odnosa, kao i prema ažuriranom finansijskom sistemu", ističe Medvedev.

On objašnjava da će države morati da se dogovore o novom finansijskom svjetskom poretku i da će odlučujuću riječ imati države s jakom privredom, a ne one koje stalno povećavaju svoj državni dug.

Prema riječima Medvedeva, povjerenje u rezervne valute blijedi, napuštanje dolara i evra više ne izgleda kao neka fantastika i dolazi era regionalnih valuta.

"Svijet se budi, a povjerenje u rezervne valute blijedi kao jutarnja izmaglica. Odustajanje od dolara i evra kao glavnih svjetskih rezervi više se ne čini tako fantastičnom perspektivom.

Kakve su to rezerve, ako su plaćanja u njima zamrznuta i faktički prepuštena 'difoltu' voljom pomahnitalih političara, koji su spremni da novac svojih poreskih obveznika prinesu na oltar tajanstvenoj pobjedi u ratu 'do posljednjeg Ukrajinca'", pita Medvedev na svom Telegram kanalu.

Kome su te monete potrebne u tom slučaju, navodi on i ocjenjuje da njih čak neće htjeti da prihvate ni za plaćanje ugovora za snabdijevanje gorivom.

Medvedev objašnjava da se "paklene" sankcije protiv Rusije Zapadu vraćaju kao bumerang i čini se da će u Evropi početi recesija".

Ruski zvaničnik navodi da sankcije ne postižu rezultate koje su ranije najavljivali zapadni političari i da blokada banaka nije donijela značajne rezultate.