Na području Hercegovine medvjedi sve češće uništavaju pčelinjake, a u protekla dva mjeseca stradale su desetine košnica, rečeno je Srni u Udruženju pčelara Republike Srpske.Posljednji napad dogodio se u blizini graničnog prelaza Zupci, od Trebinja prema Herceg Novom, gdje je medvjed uništio tridesetak košnica.
Medvjed se spušta i iznad sela Grab. Pčelar Zoran Sorajić ispričao je da je ostao bez devet košnica, a medvjed je uništio i nekoliko košnica kod Obrada Ninkovića, te pojeo oko 40 kilograma meda.
Ninković, koji je predsjednik Skupštine Udruženja pčelara Republike Srpske, kaže da su mu košnice bile u opštini Gacko, a sumnja da mu je pčelinjak "posjetila" mečka sa mečićima.
Prema njegovim riječima, u pčelinjak je stavio tranzistor, jer je čuo da medvjedi bježe od zvukova, što se pokazalo kao tačno, jer je medvjed dolazio do pčelinjaka, ali nije ulazio unutra.

Ninković, kao i ostali pčelari koji su pretrpjeli štetu, navode da problem predstavlja to što su medvjedi zaštićene životinje, a prave veliku štetu pčelarima koji moraju sami da se nose sa ovim problemom.
SRNA